Za ne povjerovati: Na internetu prodaju zavidovićke kugle!

Fenomen kamenih kugli odranije je poznat u zemljama širom svijeta, od Kostarike, Meksika, Novog Zelanda, do Turske, Tunisa, Hrvatske, pa i Bosne i Hercegovine.

Kamena kugla pronađena 2016. godine u Podubravlju, nedaleko od Zavidovića, najveća je u Evropi. Ona je u vlasništvu Suada Keserovića. Kako ističe, njen prečnik iznosi 3,2 metra i teška je 38 tona. O ovoj kamenoj kugli pisali su mnogi inozemni mediji.
Bez posjeta

– U prethodnom periodu bilo je puno turista, ali koronavirus je sve zaustavio – istakao je Keserović za „Dnevni avaz“.

Međutim, prema njegovim riječima, na prostoru općine Zavidovići postoji gotovo 15 lokacija s kamenim kuglama, samo, kako kaže, to nikoga ne zanima ni u ovoj općini ni u ovoj državi, pa tako nijedna nije zaštićena.

Keserović: Nema mnogo objašnjenja

– Nema zvaničnih putokaza, jer nikoga ne interesira, ali ima ih nekoliko koje sam sam uradio – rekao je Keserović.

Osim parka u Podubravlju s najvećom kamenom kuglom, postoji još jedan u kojem se nalazi dvadesetak kugli, a koje su u vlasništvu Nedžada Ikanovića.

Nalaze se u prelijepoj prirodi

Nalazište kamenih kugli u BiH je, bez sumnje, i najmisterioznije mjesto u čitavoj zemlji, s obzirom na to da niko sa sigurnošću ne može reći kako su ove kugle, savršeno preciznog oblika, koje izgledaju kao da ih je neko nacrtao, dospjele na ovo mjesto.

Značajnija istraživanja o kuglama nisu rađena, jer, kako Keserović kaže, one su misterija i tu nema mnogo objašnjenja.

Na vodećoj svjetskoj platformi za objavu oglasa o kupoprodaji OLX.ba pronašli smo oglas o prodaji kamene kugle, a Keserović je to prokomentirao kao učestala dešavanje, jer kugle nisu zaštićene.

Mještani su uništili određeni broj kugli misleći da se u njima nalazi zlato, kao i da su ljekovitog karaktera piše Avaz.

Šta kažu legende

Postoji nekoliko teorija o tome kako su ove kamene kugle u BiH nastale. Neki vjeruju da predstavljaju ostatke meteorita, drugi da su ih napravile neke drevne civilizacije, a pojedini su mišljenja da su nastale kao rezultat povlačenja lednika. Ipak, uvriježeno je mišljenje da je jednu noć pala velika količina kiše na ovom području u kratkom vremenskom periodu, što je dovelo do promjene toka potoka i formiranja jednog jezera, iz kojeg su se na površinu izbacile kamene kugle duž potoka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79