Za novac koji je dobila od MMF-a BiH će morati vratiti 300.000 KM kamate

Nakon što je Međunarodni monetarni fond na račun Centralne banke BiH uplatio 254 miliona i 182.000 SDR-a, što je 602 miliona i 540.000 KM, Andrew Jewell, rezidentni predstavnik MMF-a u BiH za Klix.ba je pojasnio zbog čega su ta sredstva uplaćena našoj zemlji.

Riječ je o, kako je kazao, alokaciji SDR-a (MMF-ova interna valuta), čija je ukupna vrijednost 650 milijardi američkih dolara, a koja je ‘vakcina koja će pomoći svijetu da se bori sa krizom izazvanom Covid-19’.

“Ova injekcija dodatne likvidnosti će poduprijeti povjerenje i osnažiti otpornost globalne ekonomije. Alokacija SDR nije kredit od MMF-a. Međutim, korištenje SDR alokacije nije u potpunosti besplatno. Ako Bosna i Hercegovina zamijeni svoje SDR-ove za euro ili neku drugu valutu, moraće platiti tzv. SDR kamatu na konvertirani iznos. Trenutno ta SDR kamata iznosi 0.05 posto”, pojasnio je Jewell.

Naravno, jasno je da BiH mora izvršiti konverziju dobijenog novca u eure ili KM, kako bi novac mogli staviti u upotrebu. Kada se izračuna kamata na ukupan konvertirani iznos BiH će MMF morati platiti 302.000 KM kamate.

Sve članice MMF-a koje dobiju ovu pomoć, dodao je, bezuslovno mogu koristiti svoje SDR alokacije.

“MMF će pružiti savjet u smislu kako taj novac iskoristiti na najbolji mogući način, te pomoć da se osigura transparentnost i odgovornost. Mi također dajemo i okvir za procjenu makroekonomskih implikacija nove alokacije, savjet u pogledu statističkog tretiranja iste, te procjene kako ona može utjecati na održivost duga”, istakao je Jewell.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79