Za pet dana u Tuzlanskom kantonu vakcinisano više od 10 hiljada građana

 

Od 26. jula ove godine i u Tuzlanskom kantonu je počeo proces masovne imunizacije stanovništva protiv koronavirusa, a prema informacijama nadležnih, za pet dana svoju dozu vakcine primilo je 10.385 građana.

Na područje Tuzlanskog kantona dosad je stiglo 105.022 doze vakcina protiv koronavirusa raznih proizvođača, a od toga je zaključno s 2. augustom ove godine aplicirano 79.152 doze, potvrđeno je za Klix.ba iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona. Kako su nam kazali iz ove ustanove, prvom dozom je imunizirano 52.747 osoba, dok je s obje vakcinisano 25.405 ljudi.

Shodno znatno većem broju pristiglih doza vakcina, prošle sedmice u Tuzlanskom kantonu počeo je proces masovne imunizacije. Prema informacijama Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo, od 26. do 30. jula ove godine ukupno je vakcinisano 10.385 građana.

“Ovaj podatak nam pokazuje da je zainteresiranost građana za vakcinaciju u Tuzlanskom kantonu velika. Prema podacima s terena, na vakcinalnim punktovima nisu zabilježene veće gužve, izuzev na području Gračanice, gdje smo protekle subote u jutarnjim satima imali malo veći broj građana, vjerovatno zbog visokih temperatura zraka”, kazala nam je Jasmina Brkić-Džambić, epidemiologinja iz Zavoda za javno zdravstvo TK.

Masovna imunizacija stanovništva u Tuzlanskom kantonu prerasla je u proces u kojem se građani vakcinišu bez najave, a pravo primanja vakcina imaju sve osobe starije od 18 godina, bez obzira da li imaju zdravstveno osiguranje ili ne.

“Svi oni koji se žele vakcinisati bez termina dolaze na punkt doma zdravlja kojem pripadaju po mjestu prebivališta. Pojedini domovi zdravlja građane pozivaju i putem platforme za vakcinaciju, tako da se o vakcinaciji obavještavaju i svi oni koji su se prijavili na takav način”, dodala je Brkić-Džambić, istakuvši da se proces vakcinacije na svim punktovima odvija bez problema.

U proteklim mjesecima veliki broj građana Tuzlanskog kantona protiv koronavirusa se vakcinisao izvan BiH, a svi oni kojima je u ovom trenutku vrijeme za revakcinaciju vakcinom proizvođača AstraZeneca, koja je dostupna u TK, to mogu učiniti u svom matičnom domu zdravlja.

S druge strane, u ovom trenutku Tuzlanski kanton ne raspolaže sa vacinama proizvođača Pfizer te će svi oni građani kojima je vrijeme za revakcinaciju morati pričekati.

“Mi trenutno imamo tri hiljade građana koji su u određenom vremenskom periodu vakcinisani Pfizerom i mi sada njima nemamo za ponuditi revakcinaciju jer doze ne dobijamo od Federalnog zavoda za javno zdravstvo”, navela je Brkić-Džambić.

Trenutnu situaciju, naša sagovornica ne smatra problemom, istaknuvši da je dokazano da duži razmak između prve i druge doze dalje bolji efekat piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79