Za pet mjeseci izvršeno 1.717 brzih kontrola: Otkrivena 362 radnika na crno

Provodeći aktivnost inspekcijskog nadzora inspektori Porezne uprave Federacije BiH su na području Federacije BiH u periodu januar-maj 2022. godine izvršili ukupno 1.717 brzih kontrola, takozvanih akcija, u cilju suzbijanja sive ekonomije i sprečavanja rada na crno.

Kontrolama su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju različite uslužne djelatnosti.

Fiskalni računi

U izvršenim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su ukupno 362 neprijavljena radnika, 414 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 72 objekata koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 107 objekata koji su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja nadležnog organa zapečaćena su 204 poslovna objekata koji nisu otvoreni dok poslodavci zatečene radnike koji su radili na crno nisu prijavili u Jedinstveni sistem koji se nalazi u Poreznoj upravi i dok nisu otklonili ostale utvrđene nepravilnosti.

Prekršajni nalozi

U 745 kontrola izdati su prekršajni nalozi s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 1.968.322 KM.

U 14 slučajeva, zbog ometanja inspektora u vršenju službene radnje, inspekcijski nadzori su završeni uz asistenciju policije.

Kontrola zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanje sive ekonomije bit će nastavljena i u narednom periodu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79