Za prvačiće u općini Centar ove godine samo udžbenici: Mandić polovično ispunio obećanje

Sa približavanjem svake školske godine, gdje ni tekuća 2021/2022. nije bila izuzetak, javnost u Bosni i Hercegovini svjedoči obećanjima zvaničnika/ca da će jedan dio učenika u osnovnim školama od strane nadležnih institucija dobiti udžbenike, školski pribor i opremu.

Istinomjer je s tim u vezi pratio jedan broj takvih obećanja, te se na njihovu ispunjenost osvrnuo, pored ostalih, u tekstovima Besplatni udžbenici i u Čapljini i Dopremljeni udžbenici za sve učenike Osnovne škole “Drvar”.

Međutim, našu pažnju privukla je i rasprava koja se u javnosti povela nekoliko dana pred početak nove školske godine, a koja se odnosila na Općinu Centar.

Naime, šef Kluba vijećnika Saveza za bolju budućnost BiH (SBB) u Općinskom vijeću Centar Sulejman Haljevac 30.8.2021. godine ustvrdio je da ove školske godine “Općina Centar nema razumijevanja za prvačiće”, te da ovaj put za njih nema ruksaka, pribora i knjiga.

Sumorno jutro. Prvačići ubrzo kreću u svoje klupe. Općina Centar nema razumijevanja za njih. Ovaj put nema ruksaka, pribora i knjiga. Prije godinu dana i proteklih deset godina se tako dijelilo, više toga nema. Bruka! Velika bruka.

Sulejman Haljevac, 30.8.2021

Haljevac prozvao Mandića: “Šta je s priborom i ruksacima za djecu?”

Istog dana i Općinski odbor SBB Centar Sarajevo od načelnika ove lokalne zajednice Srđana Mandića, kako je navedeno u njihovom saopštenju objavljenom na zvaničnoj stranici SBB, zatražio je “da hitno ispravi grešku i da nastavi dugogodišnju tradiciju podjele ruksaka, knjiga i školskog pribora učenicima pred polazak u novu školsku godinu”.

Ostali smo zatečeni viješću da Općina Centar i načelnik Mandić ove godine, i pored budžeta od 56 miliona maraka, neće darivati učenike. Bez obzira na to ko je personalno i politički ranijih 10 i više godina vodio Općinu Centar, smatramo da je ovaj projekt bio za pohvalu i naši vijećnici su ga uvijek podržavali. Stoga su nam potpuno nejasne namjere administracije načelnika Mandića te ga pozivamo da u ovih nekoliko dana, koliko je ostalo do početka nove školske godine, nađe načina da nastavi ovaj tradicionalni projekt, kojim se u značajnoj mjeri pomagalo roditeljima, odnosno građanima koji u suštini i pune budžet. Novca ima, a niko nema pravo da sebi dozvoli da uzima od djece i da kao Općina ne ulaže u njihovo znanje i napredak naše zajednice.

OO SBB Centar Sarajevo, 30.8.2021.

Općina Centar, putem usvajanja Budžeta za 2021. godinu koji je usvojen početkom marta tekuće godine, planirala je sredstva za besplatne udžbenike, školski pribor i ruksake za sve prvačiće koji su upisani u osnovne škole na njenom području.

U Budžetu je tako Planom tekućih programa (TP6-7), a u okviru Projekta nabavke torbi, udžbenika i školskog pribora za učenike prvih razreda osnovnih škola na području općine Centar, za njihovu nabavku bilo planirano i izdvojeno 100.000 KM.

Tako je nakon prvog upisnog roka u aprilu za predstojeću školsku 2021/2022. godinu (tokom kojeg je u prve razrede osnovnih škola na području općine Centar upisano 540 prvačića), iz ove lokalne zajednice potvrđeno da će Općina Centar i ove školske godine obezbijediti besplatne udžbenike, školski pribor i ruksake za sve prvačiće koji su upisani u osnovne škole na njenom području:

Podsjećamo, Općina Centar će i ove školske godine obezbijediti besplatne udžbenike, školski pribor i ruksake za sve prvačiće koji su upisani u osnovne škole na njenom području, a za tu namjenu je u ovogodišnjem budžetu planirano 100.000 maraka.

Općina Centar, 14.5.2021.

Međutim, nakon što je Općinsko vijeće Općine Centar Sarajevo na 6. redovnoj sjednici održanoj 8.6.2021. godine usvojilo Izmjene i dopune Budžeta Općine Centar za 2021. godinu, navedenim rebalansom sredstva za projekat nabavke udžbenika i školskog pribora za učenike prvih razreda osnovnih škola na području općine Centar umanjena su sa 100.000, na 64.500 KM.

Nakon pomenutih navoda SBB, na zvaničnoj stranici Općine Centar, kada je riječ o opremanju polaznika u prvi razred osnovne škole, navedeno je da je “u namjeri da roditeljima prvačića finansijski olakša opremanje mališana na početku školske godine, Općina Centar Sarajevo ove godine izdvojila sredstva za kupovinu udžbenika za sve prvačiće sa područja ove lokalne zajednice”.

S obzirom da je, prema procjenama, kupovina udžbenika finansijski najzahtjevnija, ove godine je odlučeno da se za 598 upisanih prvačića obezbijedi 4.317 udžbenika. Za nabavku je Općina izdvojila 51.259,99 KM. I ove godine su obezbijeđena sredstva za školske užine djece u stanju socijalne potrebe, a za ovu namjenu je planirano 60.000 KM.

Ajnadžić kritikovao Mandića: “Generacija koja po prvi put u dva desetljeća neće dobiti ruksake i pribor”

Općina Centar, 30.8.2021.

S obzirom na to da je Općina Centar prvačićima u ovoj lokalnoj zajednici omogućila besplatne udžbenike, ali ne i školski pribor i ruksake, Istinomjer obećanje Općine Centar dato 14.5.2021. godine, da će i ove školske godine obezbijediti besplatne udžbenike, školski pribor i ruksake za sve prvačiće koji su upisani u osnovne škole na njenom području, daje ocjenu djelimično ispunjeno.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79