Za sedmicu u Kantonu Sarajevo vakcinisano više od 1.500 djece protiv morbila

U proteklih sedam dana, u Kantonu Sarajevo uspješno je vakcinisano više od 1.500 djece MMR vakcinom, pružajući zaštitu od morbila, zaušnjaka i rubeole. Ova inicijativa je odgovor na pojavu slučajeva infekcije virusom morbila u nekim dijelovima Federacije Bosne i Hercegovine.

Vlada Kantona Sarajevo izrazila je zahvalnost roditeljima koji su podržali ovu vakcinaciju, prepoznajući važnost imunizacije u prevenciji ozbiljnih infekcija. Apeliraju na roditelje nevakcinisane djece da iskoriste priliku i vakcinišu svoju djecu, pružajući im najbolju zaštitu od potencijalnih zdravstvenih komplikacija.

U cilju olakšavanja organizacije vakcinacije, ministarstva zdravstva i odgoja i obrazovanja KS dogovorila su se da djeca školskog uzrasta koja prime vakcinu budu oslobođena nastave tog dana.

Također, Ministarstvo odgoja i obrazovanja produžilo je rok za dostavu ljekarskih uvjerenja za upis u vrtić i školu, omogućavajući roditeljima da izbjegnu gužve u Domu zdravlja.

Ministar zdravstva KS, Enis Hasanović, naglasio je da je epidemiološka situacija pod kontrolom te da nema potrebe za dodatnim mjerama poput zatvaranja obrazovnih ustanova.

Očekuje se da će se intenzivna vakcinacija nastaviti s pozitivnim odzivom zajednice.

Ministar Hasanović izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je u posljednjih sedam dana u Kantonu Sarajevo vakcinisano više djece nego u ostatku Federacije Bosne i Hercegovine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79