Za šta je Alija uopće bio optužen i o čemu njegov Bakir danas priča?

Na današnjoj nadrealno i politički šizofrenoj pres-konferenciji, Bakir Izetbegović nije mogao da ne spomene svog oca Aliju.

I to u vrlo čudnom i čini se netačnom kontekstu.
Bakir Izetbegović se sjetio oca

Poredeći “progon” Sebije Izetbegović i Osmana Mehmedagića Osmice, Izetbegović se sjetio svog oca piše Raport.

Moj babo je jedini zaustavljao etnička čišćenja Titovih generala

“Ove godine će 40 godina kako su mog roditelja nedužnog odveli i osudili da je planirao etničko čišćenje. Bio je predsjednik države i jedini zaustavljao etnička čišćenja.

Titovi partizani, komunisti i generali su radili etnička čišćenja, a moj babo je to zaustavljao”, kazao je predsjednik SDA.

O kakvom etničkom čišćenju Izetbegović mlađi priča? Pojma nemamo, no za šta je Alija bio ustvari optužen?

Prvo u optužnici iz tzv. Sarajevskog procesa nigdje se ne spominje etničko čišćenje nego udar na ustavni poredak i neprijateljsko djelovanje.

Dakle, Alija Izetbegović osumnjičen, optužen i osuđen je da je spremao i pripremao kontrarevoluciju protiv tadašnjeg režima kako bi uspostavio državu na islamskim načelima.

Naravno, tadašnji komunistički režim, u osnovi ateistički, takvo organiziranje i planiranje smatrao je opasnim i antiustavnim, što to u suštini i jeste bilo.

U knjizi Seada Trhulja ‘Mladi muslimani’, Alija Izetbegović sam govori da je većina članova ustvari bila za nasilje.
nigdje se ne spominje etničko čišćenje

“U svojoj nestrpljivosti savjetovali su organizaciji da krene u nasilne metode borbe”, rekao je Alija pa dodao je bilo i nekih terorističkih ideja koje se, kako kaže nisu realizirale, jedino možda u skupljanju oružja!?

Jedan od članova organizacije Mladi muslimani, Edah Bećirbegović kazao je 1991. godine, dakle nakon svega, sljedeće:

“Mladi muslimani su, sa stanovišta očuvanja postojećeg poretka, bili društveno opasni, i to je već dovoljno opravdanje da se poduzmu za suzbijanje takve djelatnosti”, naveo je Bećirbegović.

Dakle nigdje se ne spominje nikakvo etničko čišćenje, a posebno da se Alija borio protiv komunističkog etničkog čišćenja.

Komunistička vlast je imala represiju prema svim vjerama, ali paralele radi – i one države u koje je današnja SDA zagledana – tipa Iran – imaju ogromnu represiju prema ateizmu i svemu onome što se ne uklapa u njihovo poimanje islama.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79