Za šta se terete uhapšeni među kojima su i inspektori FUZIP-a?

Foto: Slobodna Bosna

U zajedničkoj akciji Federalne uprave policije i MUP-a KS pod nazivom “Kolonija” uhapšeno je 14 osoba. Dvije osobe su uhapšene ranije i nalaze se u pritvoru. Terete se za 38 krivičnih djela Teške krađe i 18 razbojništava. Za N1 je potvrđeno da su uhapšene i četiri osobe iz Federalne uprave za inspekcijske poslove koje se terete za primanje mita.

Po Naredbi Općinskog suda Sarajevo, izvršeni su pretresi na 19 lokacija u Kantonu Sarajevo. Kako je rekao Mirza Hadžiabdić, portparol MUP-a KS, ove osobe se sumnjiče za krivična djela Udruživanje radi činjenja krivičnih djela, Razbojništvo, Teška krađa, Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga te Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih sredstava.

“Oni se, između ostalih djela, dovode u vezu s izvršenjem 38 krivičnih djela Teške krađe i 18 razbojništava koja su počinjena na štetu privrednih i poslovnih subjekata u KS. Nad njima se vrši kriminalistička obrada u službenim prostorijama policije, a u zakonom propisanom roku bit će predati u nadležnost Tužilaštva KS”, rekao je Hadžiabdić.
Uhapšeni i uposlenici Federalne uprave za inspekcijske poslove

Istakao je kako su ove aktivnosti rezultat višemjesečnog planskog rada i postupanja policije KS i FUP-a u saradnji s Tužilaštvom KS.

“Ovom akcijom obuhvaćeno je i dokumentovanje osoba koje se dovode u vezu sa koruptivnim krivičnim djelima Zloupotreba položaja, Primanje dara, Protuzakonito posredovanje i Davanje dara. Vezano za ova djela uhapšene su četiri osobe. Na osnovu naredbi općinskog suda u Sarajevu u KS, TK i HNK izvršeni su pretresi na sedam lokacija”, rekao je Hadžiabdić.

I ove osobe će biti predate u nadležnost Tužilaštva KS.

Nezvanično, za N1 je potvrđeno da osobe koje su lišene slobode, a uposlenici su Federalne uprave za inspekcijske poslove, nemaju veze sa krivičnim djelima proizvodnja i stavljanje u promet opojnih druga. Nemaju veze ni sa krivičnim djelima teška krađa ni razbojništvo.

Dio akcije koji se odnosi na FUZIP se odnosi isključivo na koruptivna krivična djela, poput primanja mita. U okviru ove akcije po prethodno pribavljenim dozvolama, vršen je nadzor nad prvom grupom. Vršeći nadzor nad prvom grupom posumnjalo se da su četiri osobe iz FUZIP činile krivična djela poput primanja mita.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79