Za šta Tužilaštvo BiH tereti hrvatske zapovjednike: Ubijanje civila i komandna odgovornost

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je poslalo zahtjev Hrvatskoj za krivičnim progonom više bivših ratnih zapovjednika koji su učestvovali u akciji “Bljesak”, a Dnevnik.hr otkriva i zbog čega ih bh. tužilaštvo tereti.

Reporterka Josipa Krajinović je saznala da je protiv 14 hrvatskih zapovjednika još prije 15 godina je u Banjoj Luci donesen izvještaj. Taj izvještaj je povezan sa onim zbog čega Tužilaštvo BiH sada tereti ove penzionisane komandante.

BiH od Hrvatske traži da preuzme progon više komandanata iz operacije Bljesak

Pretpostavlja se da su učestvovali u izdavanju naredbi za neselektivno granatiranje i artiljerijsko djelovanje s područja pod kontrolom Hrvatkse vojske po civilnim ciljevima i nebranjenim mjestima Bosanske Gradiške i Bosanske Dubice, te da je ubijeno više civila.

Slično je prije nekoliko dana kazao i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović kada je najavio da Hrvatska neće procesuirati svoje heroje, navodeći da “BiH zasipa optužnicama za neka nedokazana, izmišljena djela kolektivne ili komandne odgovornosti od prije 26. godina”.

Jedna od osoba koje BiH tereti za ratne zločine je i savjetnik predsjednika Hrvatske Marijan Mareković koji kaže da je sve saznao iz medija i da mu nije jasno zašto bi ga teretili dodavši da je sama operacija izvedena čisto, profesionalno i vojnički.

Na popisu državnih tužitelja su, osim njega, još i generali Pavao Miljavac, Mladen Markač, Davor Domazet Lošo, Luka Džanko te trojica umrlih generala Petar Stipetić, Imra Agotić i Ivan Basarac, prenijeli su u subotu hrvatski mediji.

Nakon što je objavljeno u medijima da Tužilaštvo BiH tereti hrvatski zapovjedni lanac operacije Bljesak, reagovali su mnogi visoki dužnosnici, a Milanović je naveo da postoji Zaključak o nesaradnji u ovakvoj vrsti postupka koji je donesen prije šest godina i još uvijek je na snazi.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79