Za sutra upaljen meteoalarm u BiH: Vrijeme je potencijalno opasno

Snježni pokrivač zabijelio se širom Bosne i Hercegovine. Najviše snijega ima na planinama, jutros je na Bjelašnici izmjereno 184 cm. U gradovima centralne i jugozapadne Bosne visina snježnog pokrivača kretala se između 15 i 30 cm, na sjeveru nešto manje od 1 do 10 cm i u Hercegovini do 5 cm, naveo je meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bakir Krajinović.

Prvi put, tokom mjeseca aprila, imamo mjerljiv snježni pokrivač u Mostaru, tako da je jutrošnjih 2 cm aprilski rekord za ovaj grad.

Temperatura na planinama jutros su se kretale između -14 i -9°C, u centralnoj i jugozapadnoj Bosni izmjereno je od -7 do -3°C. Sjever i istok Bosne ugodniji sa temperaturama između -2 i 1°C, dok je u Hercegovini najugodnije sa vrijednostima od 0 do 5°C.

Prolazak hladnog fronta znači i prestanak padavina te smanjenje oblačnosti. Razvedravanje se očekuje od podneva i to prvo na sjeverozapadu i sjeveru, a potom i u ostatku zemlje. Zbog nepovoljnih vremenskih uslova aktivan je i žuti meteoalarm. Upozorenje na niske temperature izdato je za sjever i istok Bosne, u centralnim predjelima upozorava se na poledicu, a na krajnjem jugoistoku upozorava se na moguće jake udare vjetra.

Sutra vedrije širom zemlje uz izrazito niske temperature zraka, zbog čega je i aktivan žuti meteoalarm. Žuta boja, upozorenje prvog stepena, aktivno je kada se najniže temperature očekuju između -10°C i -5°C u Bosni, te od -5°C do 0°C u Hercegovini. Vrijeme je potencijalno opasno. Vremenske prilike koje se prognoziraju nisu neuobičajene, ali budite na oprezu ako namjeravate prakticirati aktivnosti koje su izložene meteorološkim rizicima. U tim slučajevima češće se informišite o očekivanim meteorološkim uvjetima uz preporuku da izbjegavate moguće rizike.

Loše vrijeme u cijeloj zemlji, uz padavine i preovladavajuće sjeverno strujanje, uzrokovaće probleme većini populacije. Neophodno je posvetiti pažnju prikladnom odijevanju i zaštiti od niskih temperatura, te po mogućnosti maksimalno reducirati boravak na otvorenom, naročito rizične grupe poput hroničnih bolesnika i starijih osoba.

U poslijepodnevnim satima, sa djelimičnom stabilizacijom, biće malo ugodnije, pri tome i dalje neuobičajeno hladno.

Prognozirane vrijednosti minimalnih temperatura zraka u naredna tri dana prikazane su na priloženim kartama, a podaci su rezultati GFS modela.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79