Za sve koji žele na hrvatsko primorje: Poznato koje su vakcine priznate

Od prvog juna počinjemo s izdavanjem potvrda koje će imati QR kodove, a prije dvije sedmice smo razmijenili sigurnosne ključeve s drugim zemljama, kako bismo mogli priznavati i verificirati jesu li te potvrde ispravne među zemljama članicama EU-a, rekla je Udovičić

Direktorica Uprave Ministarstva turizma za turističke zajednice, kategorizacije i pravne poslove Monika Udovičić u “Točki na tjedan” govorila je o predstojećoj turističkoj sezoni za koju se, kako ističe, Ministarstvo jako dobro pripremilo.

Ona se za TNT javila iz Splita neposredno prije dolaska voza s češkim i slovačkim turistima, te je pojasnila kakvi su uvjeti za dolazak u Hrvatsku.

– Pravila oko dolaska svih gostiju poznata su otprije: osoba mora imati potvrdu o cijepljenju, ili o tome da je u posljednjih pola godine preboljela koronavirus, ili napravljen PCR ili brzi – antigenski test s negativnim rezultatom, rekla je Monika Udovičić.

Kazala je kako Hrvatska ne čeka Covid pasoše.

– Nismo htjeli čekati donošenje uredbe i uspostavljanje sustava Covid putovnica. Od prvog aprila imamo jasna pravila za ulazak u zemlju i prijavili smo se da budemo pilot-projekt za korištenje tih potvrda, kako bismo počeli s izdavanjem tih potvrda što prije.

Od prvog juna počinjemo s izdavanjem potvrda koje će imati QR kodove, a prije dvije sedmice smo razmijenili sigurnosne ključeve s drugim zemljama, kako bismo mogli priznavati i verificirati jesu li te potvrde ispravne među zemljama članicama EU-a. Vjerujem da je kašnjenje koje se dogodilo u donošenju i usvajanju uredbe neće bitno utjecati na Hrvatsku, rekla je Udovičić.

Za ulazak turista Hrvatska će priznavati i vakcine koja nisu odobrene od Evropske agencije za lijekove.

– Hrvatska je Vlada jasno rekla da Hrvatska priznaje sva cjepiva i ne čini tu razliku, pa se tako priznaje i cjepivo Sputnjik V. Izrazito nam je važno i rusko tržište, oni su velikoj mjeri procijepljeni, a važna su nam i tržišta koja ne koriste cjepiva koja su odobrena unutar EU-a, rekla je za N1.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79