Za vakcinisane u Srbiji: Pročitajte kako dobiti Covid certifikat priznat u zemljama EU

Građani koji su se vakcinisali u Srbiji od danas mogu da podignu Covid certifikat s kojim će moći da putuju u zemlje EU i online putem. Za dobijanje certifikata potrebno je prvo da se registrujete na E-upravu Srbije.

Stranici e-uprave možete pristupiti ovdje.

To je jednostavno uraditi – najprije unesete korisničko ime i lozinku i popunite sve dodatne podatke koji se traže od vas, uključujući mjesto prebivališta, adresu i slično. Nakon toga na mejl će vam stići obavještenje da ste uspješno registrovani. Za strane državljane, uključujući i bh. građane, potrebno je skenirati prvu stranicu pasoša.

Naravno, oni koji su već registrovani preko euprave, preskočiće ovu proceduru pa će se samo prijaviti.

Nakon toga, kliknite na opciju EU digitalni zeleni certifikat, nakon čega pritisnite dugme pokreni uslugu. Ubrzo će se otvoriti novi prozor na kojem je neophodno upisati JMBG, šifru potvrde vakcinacije, broj pasoša i zemlju izdavanja pasoša, kao i vaš mejl.

Kada sve to uradite, u roku od nekoliko minuta najkasnije na vaš mejl će stići obaveštenje da ste uspješno poslali zahtev, a u prilogu će se naći vaš covid certifikat sa kojim možete da putujete po Evropi.

Novi covid certifikati razlikovaće se od aktuelnih koji su izdati do sada tako što će imati poseban QR kod i izgled, a u ovaj dokument biće uključene sve vakcine koje se daju u Srbiji.

Očekuje se da od sljedeće nedjelje novi sertifikati budu dostupni za izdavanje u poštama širom Srbije.

Iako će u ovom dokumentu biti uključene sve vakcine koje se daju u Srbiji, priznavanje vakcina zavisi od svake zemlje članice EU ponaosob.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić ranije je rekla da će sa novim certifikatima moći će da se uđe u ugostiteljske objekte, bioskope, restorane i prodavnice širom Evrope, dok će stari digitalni certifikati ostati u upotrebi u Srbiji i izdavaće se i dalje.

  Nije mu se ispunila želja: Šaban je želio dženazu

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79