Za vrijeme novog zemljotresa u Hatayu građani na nebu snimili misteriozni fenomen

Za vrijeme novog zemljotresa u Hatayu građani na nebu snimili misteriozni fenomen


Snažan zemljotres jačine 6,4 stepena Rihtera pogodio je danas Tursku, preciznije područje Hataya.

Prema prvim informacijama, najmanje tri osobe su poginule, a 213 je povrijeđeno.

Nekoliko sekundi prije nego što se prvi zemljotres dogodio, na nebu pogođenih područja, ljudi su uspjeli da zabilježe plavičaste bljeskove na nebu, a snimak se ubrzo proširio društvenim mrežama.

Ova svjetla dokumentovana su od 17. vijeka, prema izvještaju Američkog seizmološkog udruženja. Generalno, oni se mogu primijetiti u manje od 0,5% zemljotresa i njihovo trajanje je obično djelić sekunde.

Ista svjetlost vidljiva je bila i u zemljotresima koji su se dogodili 6. februara.

Šta je svjetlost zemljotresa?

Fenomeni kao što su munje, loptice svjetlosti, struja i stalni bljeskovi, o kojima se izvještava u vezi sa zemljotresima, nazivaju se seizmička svjetla (EKL).

Friedmann Freund, gostujući profesor fizike na Državnom univerzitetu San Hose i viši istraživač u NASA-inom istraživačkom centru Ames, otkrio je 2001. da je triboluminiscencija posljedica činjenice da stijene mogu postati poluprovodnici tokom telurskog kretanja.

Freund i njegovi saradnici su se pitali da li su „svjetla zemljotresa“ rezultat električnog naboja koji proizvodi određena vrsta stijena pod velikim tektonskim stresom.

“Kada snažan seizmički talas putuje kroz zemlju, on sabija stijene velikim pritiskom i brzinom, stvarajući uslove pod kojima se stvaraju velike količine pozitivnih i negativnih električnih naelektrisanja. Ovi naboji mogu da putuju zajedno, dostižući takozvano stanje plazme, koje može eksplodirati i pucati u vazduh”, naveo je on u svom izvještaju.

“Naelektrisanja mogu da se kombinuju i formiraju neku vrstu stanja nalik plazmi, koje može da putuje veoma velikom brzinom i da pukne na površini da bi proizvelo električna pražnjenja u vazduhu, objasnio je Freund za časopis National Geographic.

Vjeruje se da je uzrokovana lomljenjem i trenjem zemaljskih ploča koje stvaraju električnu energiju koja se velikom brzinom i silom oslobađa na površinu.

Kada se pojavljuju zemljotresna svjetla?

Zemljotresna svjetla nisu uobičajena. Obično se javljaju prije ili tokom većih zemljotresa, ali se mogu pojaviti nekoliko nedjelja unaprijed. U budućnosti ćemo, proučavajući seizmička svjetla, moći da predvidimo pojavu velikih zemljotresa i smanjimo njihov uticaj.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija