Za zapošljavanje u Graničnu policiju tražili 20.000 KM, sve podijeljeno na Bošnjake, Srbe i Hrvate

Akcija “Konak” Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) tretira rad komisije za prijem kadeta, a uhapšeni se terete da su naplaćivali i po 20 hiljada KM za prijem jednog kadeta.

Na posljednjem konkursu, prema kojem je trebalo biti primljeno 150 kadeta, i to 25 kadeta s najmanje završenim VI stepenom školske spreme za drugi nivo pristupanja u činu “mlađi inspektor” i 125 kadeta s najmanje završenim IV stepenom školske spreme za prvi nivo pristupanja u činu “policajac” u više organizacionih jedinica, sve su pozicije podijeljene po nacionalnom ključu, na odgovarajući broj Bošnjaka, Srba i Hrvata.Kako saznajemo, pomoćnik direktora Granične policije D. K. je dostavljao spiskove jednom od uhapšenih, a na njima su bila naznačena imena onih koji trebaju biti primljeni.

Cijeli postupak politički je instruiran, povezan s vladajućim strankama i njima bliskim osobama.

O ovom konkursu pisao je i poslanik u NSRS-u Nebojša Vukanović, navodeći kako je sin jedne SNSD-ove poslanice na, kako je kazao, namještenom konkursu, postao najbolji kandidat.

Kako saznajemo, SIPA je ušla i u Ministarstvo sigurnosti BiH, u ured pomoćnika ministra Ermina Pešte, koji je član Komisije za prijem kadeta Granične policije.

“Osumnjičeni se terete da su tokom 2020. i 2021. godine zahtijevali i primili određeni novčani iznos, kako bi osigurali prijem u radni odnos u Graničnu policiju Bosne i Hercegovine”, navedeno je iz SIPA-e.

“U toku su pretresi objekata na više lokacija s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku. Aktivnosti se realizuju po naredbama Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, uz podršku Obavještajno sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Policijske uprave Istočno Sarajevo i Policijske uprave Posušje”, navode oni.

Među uhapšenima su dva policijska službenika Granične policije Bosne i Hercegovine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79