Za želje javnog sektora 3,6 milijardi KM: Daj cipele sa crvenom linijom, platit će narod!

Odavno je poznato da pravosuđe nije voljno za procesuiranje tenderskog kriminala. Iako krivični zakoni u RS i Distriktu Brčko predviđaju čak desetogodišnje zatvorske kazne, u posljednje tri godine, u 23 od 25 sudova u RS, nije vođen nijedan krivični postupak za krivična djela iz oblasti javnih nabavki

Koga brine ekološka katastrofa i potpuni kolaps grada, ako sve to posmatra iz skupocjene limuzine? Grad Mostar 25. oktobra, mimo godišnjeg plana, raspisao je tender za nabavku automobila vrijednog 146.250 KM. U dokumentaciji namijenjenoj bh. firmama nacrtan je “Audi A6 TDI Quattro Tiptronic Sport”, piše Žurnal.

Ili

Zašto bi posao dobilo više, po zakonu, odabranih ponuđača kada 177 stavki za nabavku može da stane u jedan lot? “BH Pošte” samo jednoj podobnoj firmi daju ukupno 795.600 KM za nabavku kancelarijskog materijala.

Ili

Zašto nabavljati obične kožne cipele, kad kožne cipele sa crvenom linijom na đonu, i još detaljnije opisane na dvije strane tenderske dokumentacije, ima trebinjska firma “Loteks”? Ona će i cipele sa linijom odgovarajuće boje i ostalu HTZ opremu isporučiti Hidroelektranama na Trebišnjici za 93.600 KM.

Ovakvi tenderi, njih čak 10.631, bilo je pod lupom Fonda otvoreno društvo, Transparency Internationala, Razvojne agencije “EDA” i udruženja “Tender”. Istančane osjećaje za detalje i naklonjenost favorizovanim firmama građani Bosne i Hercegovine, samo u analiziranim nabavkama, ove godine plaćaju 3,6 milijardi KM.

“Nažalost, možemo samo ponoviti što smo govorili i prethodnih godina – postupci su netransparentni, nejednaki za sve učesnike u postupku i diskriminirajući, uništavaju aktivnu i pravičnu konkurenciju, neefikasni su i neekonomični. Naravno, kao takvi, apsolutno nisu u interesu građana niti su svrsishodni“, izjavio je Mervan Miraščija iz Fonda otvoreno društvo BiH.

PLATI CERTIFIKAT, ŠALJEMO GA MAILOM

Kriminal u javnim nabavkama, u kojima institucije, ustanove i javna preduzeća troše milijarde maraka uzete iz džepa naroda, lako se može prepoznati kroz skrojene tehničke i finansijske uslove koji omogućavaju samo jednoj firmi da se odazove na poziv.

Jedan od takvih primjera je „Elektroprivreda RS“. Za nabavku informatičke opreme i održavanja u vrijednosti od 375.000 KM zahtijeva da ponuđač ima 21 zaposlenog sa 12 različitih certifikata, plus dodatna četiri ISO certifikata. Na ovim prostorima, kaže Igor Vukajlović iz “Tendera”, vrlo je malo onih koji mogu da zadovolje ove standarde.

“Nedavno mi se javio ponuđač koji kaže da ispunjava sve uslove za tender i može da realizuje posao, ali mu fali certifikat. Malo se raspitao, našao firmu koja prodaje certifikate. Kada uplati više od 1.000 eura, certifikat će dobiti mailom. Toliko o sposobnostima ponuđača”, naveo je.

Ukoliko se ne javi odgovarajuća firma, pokrenuti postupci će biti poništeni uz navod da „nijedna zaprimljena ponuda nije prihvatljiva“, bez ikakvog objašnjenja kada bi opet mogla biti oglašena.

SUDOVI POD PALMOM

Odavno je poznato da pravosuđe nije voljno za procesuiranje tenderskog kriminala. Iako krivični zakoni u RS i Distriktu Brčko predviđaju čak desetogodišnje zatvorske kazne, u posljednje tri godine, u 23 od 25 sudova u RS, nije vođen nijedan krivični postupak za krivična djela iz oblasti javnih nabavki.

Pred samo dva osnovna suda su vođena ukupno tri sudska postupka, pravosnažne su tri presude uz izrečene uslovne kazne zatvora i novčane kazne.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79