Za život u BiH mjesečno je potrebno 3731 KM: A prosječna plata 1283 KM

Za život u BiH mjesečno je potrebno 3731 KM: A prosječna plata 1283 KM


U Bosni i Hercegovini, najam stana predstavlja značajan teret za građane, dok stanovnici Crne Gore izdvajaju znatno više. U prosjeku, za trosoban stan u središtu grada u BiH potrebno je izdvojiti 844 KM, dok u Crnoj Gori ta cifra iznosi 2207 KM, što je za čak 1363 KM više. U Hrvatskoj, cijena najma trosobnog stana iznosi 1913 KM, dok je u Srbiji 1824 KM.

Dostojan život podrazumijeva mogućnost pokrivanja troškova režija, stanarine, kredita, hrane, odjeće, higijenskih potrepština, te kulturnih i zabavnih sadržaja. Nažalost, sve manji broj građana može si priuštiti ovakve troškove zbog enormnog rasta troškova života u posljednjih nekoliko godina, što je problem koji pogađa ne samo građane BiH, već i cijelu regiju.

Prema podacima Saveza samostalnih sindikata BiH (SSS BiH), troškovi potrošačke korpe drastično su porasli. U avgusru 2023. godine, potrošačka korpa iznosila je 3379,30 KM, dok je prosječna plata iznosila 1351 KM.

Iako su ovi iznosi visoki, podaci iz Numbeo, najveće svjetske baze podataka o troškovima života, pokazuju da su obiteljima mjesečno potrebni još veći iznosi. Prema njihovim podacima, za život u BiH mjesečno je potrebno 3731 KM bez troškova stanarine, dok je prosječna plata 1283 KM.

Kada usporedimo troškove života u regiji, u Hrvatskoj je porodici potrebno 4920 KM, u Srbiji 4016 KM, a u Crnoj Gori 4254 KM. Prosječna mjesečna zarada najviša je u Hrvatskoj (2486 KM), zatim slijedi Crna Gora (1552 KM), a potom Srbija (1394 KM), dok se građani BiH nalaze na dnu s prosječnom platom od 1351 KM.

Cijene najma, režija i troškova za osnovne usluge također su različite. Osnovni režijski troškovi za stambeni prostor od 85 m² najjeftiniji su u Crnoj Gori (219 KM), dok su najskuplji u Srbiji (306 KM). U BiH je prosječan iznos 293 KM, a u Hrvatskoj 296 KM. Mjesečna tarifa za mobitel je najskuplja u Hrvatskoj (37 KM), dok je u BiH i Crnoj Gori oko 32 KM.

Također, roditelji u Srbiji najviše plaćaju boravak djeteta u vrtiću (560 KM), dok je u BiH ta cifra najniža (313 KM). Školovanje u međunarodnim osnovnim školama također je najjeftinije u BiH (4989 KM), dok u Hrvatskoj iznosi 15.477 KM.

Ovi podaci jasno ukazuju na to kako je preživljavanje mjeseca dana postalo iznimno izazovno, posebno kada se uzmu u obzir mjesečni prihodi koji su često znatno niži od troškova života. Mnogi građani još uvijek žive od minimalne plate, što dodatno otežava situaciju.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija