Zabrana prodaje novih automobila na benzin i gorivo od 2035.

Zastupnici u Europskom parlamentu danas su većinom glasova podržali zabranu prodaje novih vozila na benzin i dizel od 2035. kako bi se ubrzao prijelaz Europe na električna vozila.

Glasanje je u skladu s ključnim planovima Europske unije da do 2030. godine smanji ukupnu emisiju gasova za 55 posto, u poređenju s nivoima iz 1990. godine, što je cilj koji zahtijeva brže smanjenje emisija u industriji, energetici i prijevozu.

Zastupnici su podržali prošlogodišnji prijedlog Europske komisije za stopostotno smanjenje emisija ugljikovog dioksida novih automobila do 2035. i od te godine onemogućila bi se prodaja vozila na fosilna goriva u Uniji. Prijedlozi nekih zastupnika da se cilj smanji na 90 posto do 2035. odbijeni su.

Zakon još nije konačan. Današnje glasanje tek potvrđuje poziciju parlamenta za nadolazeće pregovore s državama članicama oko konačnog zakona.

Namjera je ubrzati prijelaz Europe na električna vozila i ohrabriti proizvođače automobila da više ulažu u elektrifikaciju, što je dodatno potaknuto drugim zakonom koji će od država članica zahtijevati da postave milione stanica za punjenje električnih vozila.

“Kupovati i voziti automobile s nultom emisijom postat će jeftinije za potrošače”, rekao je Jan Huitema, glavni pregovarač parlamenta zadužen za tu politiku.

Ford i Volvo podržali plan, njemačka industrija protiv

Proizvođači poput Forda i Volva javno su podržali plan Europske unije kojim bi se obustavila prodaja vozila s motorima s unutrašnjim izgaranjem do 2035., a drugi, uključujući i Volkswagen, nastoje prestati prodavati takva vozila u Europi do tog datuma.

No elektronička pošta koju je Reuters vidio pokazuje da su interesne grupe iz automobilske industrije, uključujući i Njemačko udruženje automobilske industrije VDA, lobirale za odbacivanje cilja do 2035.

Te su grupe poručile da takav plan kažnjava alternativna goriva s niskim nivoima emisije ugljika i da je prerano za takvo obvezivanje zbog neizvjesnog uvođenja infrastrukture za punjenje.

“Naši stavovi su transparentni. Naša je misija razviti najbolja rješenja sa svim uključenima”, rekao je glasnogovornik VDA-a.

Prodaja smanjena usred nestašice poluvodiča

Električni automobili i plug-in hibridna vozila činili su 18 posto novih ličnih automobila prodanih u Uniji prošle godine, no sveukupna prodaja automobila smanjena je usred nestašice poluvodiča, podaci su Europskog udruženja proizvođača automobila.

Četvrtina emisija stakleničkih plinova koji su odgovorni za zagrijavanje planeta u Europi potječe od prijevoza, a nivo stakleničkih plinova u tom sektoru posljednjih godina je porasla, što otežava napore da se izbjegnu opasnog nivoa klimatskih promjena.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79