Zabranili pušenje, kazne i do 20.000 eura

Zakon o ograničavanju upotrebe duhanskih proizvoda u Crnoj Gori u srijedu stupa na snagu, pa će tako biti zabranjeno pušenje u zatvorenom prostoru. Ko prekrši odredbe zakona rizikuje da plati kaznu i do 20 hiljada eura.

Ovaj zakon, kojim se zabranjuje upotreba duhanskih proizvoda u javnim zatvorenim prostorijima, osim u kazinima, zastupnici su u parlamentu usvojili jednoglasno s 42 glasa, 31. jula, prenosi RTCG.

Usvajanjem novog Zakona o ograničavanju upotrebe duhanskih proizvoda prestat će da važi Zakon o taksama i više neće biti moguće plaćati takse da bi u nekom dijelu objekta bilo dozvoljeno pušenje.

Postoji mogućnost određivanja posebnog dijela prostora koji vlasnik, odnosno korisnik odredi isključivo za tu namjenu.

Zakonom su jasno propisani uvjeti izolacije, površine, pozicije i opreme tog dijela prostora (prostorija mora da bude izolovana na način da nije moguć protok duhanskog dima u ostali dio prostora, a površina ne smije da bude manja od 10 metara kvadratnih, da zauzima više od 20 posto radnog, odnosno javnog prostora i ne smije da bude namijenjena za prolaz u druge prostore)

Novim zakonom nije dozvoljeno pušenje u bilo kojoj prostoriji ili dijelu gdje se konzumiraju hrana i piće.

U Crnoj Gori od raka pluća oboli oko 400 osoba godišnje, a da liječenje jednog pacijenta, prema podacima iz 2015. godine, košta oko 70.000 eura prenosi Fokus.

 

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79