Zabranjeni čaj košta od 40 do 60 KM po kutiji: “Čaj ima sastojak vijagre”

 

Osim što je na tržištu BiH putem online prodaje dostupan čaj za mršavljenje Trex tea čiji je sastav potencijalno opasan, potvrđeno nam je da nije registrovan ni u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH. Sada su na potezu inspekcije na entitetskom nivou.
“Predmetni proizvod nije odobren od strane ove Agencije, odnosno nije registrovan. To znači da ne posjedujemo dokumentaciju o lijeku. Ukoliko se isti nalazi u maloprodaji potrebno je da entitetski inspektori izvrše nadzor i preduzmu potrebne mjere”, kazali su iz Agencije u odgovoru na upit portala Klix.ba.

Naglasili su da Agencija stoji na raspolaganju za eventualnu kontrolu kvaliteta po prijavi i nakon uzorkovanja od strane udravstvenih inspektora.

Čaj nije registrovan ni u Agenciji za sigurnost hrane BiH te još nema odgovora kako se čaj našao u BiH i na koji način je uvezen s obzirom da nisu izdate potrebne dozvole da bi se mogao staviti u promet.

Pored parfema pojavila se još jedna prevara u BiH: Čaj za mršavljenje koji je zabranjen u EU ilegalno se prodaje

Dostupan u gradovima širom BiH, prodaje se online putem, a cijena se kreće od 40 do 60 KM po kutiji.

Trex tea je zabranjen u zemljama EU nakon što je nakon analizom utvrđeno da se u čaju nalaze sastojci koji nisu navedeni na ambalaži proizvoda.

Sporno je bilo prisustvo sibutramina koji suspreže apetit i sildenafila koji je osnovni sastojak vijagre, a koji su izrazito štetni ako se kombinuju.

Al Jazeera je prva otkrila priču o upotrebi ovog čaja na bh. tržištu, nakon čega su se javili korisnici koji su prekinuli konzumiranje zbog nuspojava poput aritmije i suhih usta.

Prevara zvana Chogan parfemi: MLM shema zarade, ali onim na vrhu piramide

Klix.ba je kontaktirao Federanu upravu za inspekcijske poslove i Inspektorat Republike Srpske koji bi, kako nam je rečeno iz agencija na državnom nivou, trebali reagovati s obzirom na to da se vrši prodaja čaja koji nema potrebne dozvole.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79