Zabranjeno davanje gratis polica osiguranja u Federaciji BiH

Agencija za nadzor osiguranja u Federaciji BiH izrekla je mjeru zabrane odobravanja gratis polica osiguranja.

Mjere se odnose na društva za osiguranje koja u Federaciji Bosne i Hercegovine obavljaju poslove neživotnih i životnih osiguranja iz člana 9. Zakona o osiguranju, što uključuje i društva za osiguranje sa sjedištem u Republici Srpskoj koja usluge osiguranja u Federaciji Bosne i Hercegovine pružaju putem podružnica registrovanih u Federaciji Bosne i Hercegovine, kao i na subjekte u poslovima posredovanja u osiguranju u skladu sa Zakonom o posredovanju u privatnom osiguranju.

Ove Mjere imaju za cilj dodatno podizanje svijesti osiguravajućih društava na obaveze iz zakonskih i podzakonskih akata, kontinuiranu kontrolu ispravnosti postupanja vlastite i vanjske prodajne mreže, kao i obavezu informisanja korisnika usluga osiguranja o obavezama društava za osiguranje.

“Prema osnovnim ekonomskim principima, pravilima struke osiguranja i aktuarske struke premija osiguranja je osnov poslovanja društva za osiguranje koja predstavlja cijenu za preuzeti rizik po osnovu zaključenog ugovora o osiguranju (police osiguranja), a imajući u vidu da je u skladu sa članom 897. Zakona o obligacionim odnosima definisano da ugovorom o osiguranju (policom osiguranja) obavezuje se ugovarač osiguranja da, na načelima uzajamnosti i solidarnosti, udružuje određeni iznos u zajednici osiguranja (osiguravač), odnosno zajednici rizika, a zajednica se obavezuje da, ako se desi događaj koji predstavlja osigurani slučaj, isplati osiguraniku ili nekom trećem licu naknadu, odnosno ugovorenu sumu ili učini nešto drugo”, navodi se u obrazloženju mjere zabrane.

Također, ugovor o osiguranju je dvostran tj. zaključen između dvije strane i to osiguravača koji je ugovorna strana koja je dužna obezbijediti osiguravajuće pokriće, a ugovarač osiguranja je subjekt koji je sklopio ugovor i ima obavezu platiti premiju osiguranja.

Agencija za nadzor je analizom postupanja učesnika na tržištu osiguranja utvrdila nejednak tretman u razumijevanju i prirodi nastupa na tržištu osiguranja od strane osiguravajućih društava, kojima se narušavaju osnovna načela osiguranja što obuhvata pružanje osiguravajućih usluga i princip udruživanja i akumuliranja sredstava radi pokrića budućih obaveza. Takva postupanja su suprotna usvojenim internim aktima društava za osiguranje kao i donesenim cjenovnicima premije koje koriste društva za osiguranje u svom poslovanju sa osiguranicima te se takvim finansijskim operacijama narušavaju tehničke osnove proizvoda, aktuarska načela i pravila struke.

U cilju održavanja poslovanja društava za osiguranje po ekonomskim principima, pravilima struke osiguranja i aktuarske struke, kao i držanje dobrih poslovnih običaja i poslovnog morala a u cilju osiguravanja jednakog tretmana za sve učesnike na tržištu osiguranja Agencija za nadzor donosi mjere koje se odnose na zabranu:

odobravanja gratis polica (poklon polica, besplatnih polica) svih vrsta osiguranja, direktno ili indirektno, u potpunosti ili djelomično;
odobravanja benefita koji nisu propisani tarifom-cjenovnikom (vaučeri, kuponi, nagrade); sve vrste marketinških aktivnosti za naprijed navedeno.
Postupanje suprotno ovim Mjerama od strane društava za osiguranje i ostalih subjekata koji učestvuju u pribavi osiguranja smatrat će se kršenjem odredbi čl. 10., 11. i 13. Zakona o osiguranju i člana 897. Zakona o obligacionim odnosima.

U slučaju da se u postupku nadzora utvrdi da društvo za osiguranje u svome poslovanju obavlja prethodno navedene radnje, Agencija za nadzor će u skladu sa odredbama Zakona o osiguranju izreći mjere nadzora.

Uprava društva za osiguranje je dužna da sa sadržajem ovih Mjera upozna nadzorni organ društava za osiguranje, sve zaposlene na poslovima osiguranja, kao i posrednike u osiguranju sa kojima imaju zaključene ugovore.

Ove Mjere stupaju na snagu danom donošenja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79