Zabranjeno obilježavanja godišnjice srebreničkog genocida u Stuttgartu

Organizatori obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici u Štutgartu pokrenuli su peticiju kako bi im se omogućilo korištenje Generalnog konzulata BiH u ovom gradu.

– Od 2015. godine se u njemačkom gradu Štutgart redovno održava centralna manifestacija u sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici. Ovu manifestaciju svake godine posjeti više hiljada ljudi i organizira se uz veliku podršku grada Štutgart, vjerskih zajednica i bosansko-hercegovačkih udruženja iz cijele njemačke pokrajne Baden-Virtemberg.

Do prošle 2023. godine konzulat je stajao na raspolaganju na dan manifestacije svim građanima Bosne i Hercegovine koji su tog dana učestvovali. Od samog početka organizatori su imali podršku bivših generalnih konzula Dragić, Mišković i Muhić. Ove godine na žalost nova generalna konzulica gosp. Vera Sajić, nema namjeru ustupiti prostorije GK BIH Štutgart organizatorima i građanima. Osim toga organizatorima nije dozvolila da radne sastanke održavaju u prostorijama GK Štutgart.

Gospođu konzulicu Sajić smo kontaktirali od marta mjeseca tri puta mejl-porukom sa molbom da se koriste konzulatska prostorije i srdačnim pozivom da se pridruži radnim sastancima, na koje smo tek dobili odgovor sa odbijenicom nakon što smo uputili žalbu ambasadoru BIH u Berlinu gosp. Damiru Arnautu.

Dužnost nas organizatora jeste obavijestiti BH građane u Baden-Virtembergu i širom svijeta o dešavanjima i anti-bosanskim odlukama generalne konzulice Sajić, koja na žalost svoju odluku nije ni obrazložila.

Stoga smo mi organizatori odlučili, da dignemo glas i ovom peticijom gospođi Sajić i nadležnim organima damo do znanja da se mi kao bosansko-hercegovački građani ne slažemo sa ovom odlukom -navodi se u peticiji.

Potpis na peticu možete ostaviti ovdje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79