Zabranjeno snimanje policije, pa makar policajac vršio i krivično djelo

Svi koji neovlašteno fotografisanjem ili snimanjem ometaju ili sprečavaju djelovanje državnih službenika biti kažnjeni sa 500 do 1.500 KM ili iza rešetaka do 60 dana, navodi se u Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, koji je Vlada usvojila 28. marta i uputila u skupštinsku proceduru.

Prema ocjeni pravnika i organizacija za zaštitu ljudskih prava, ovim Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru ozbiljno se narušavaju demokratska i ljudska prava u RS, prenosi Capital.

Kao i u važećem zakonu i u novom ostaje da će se isto kažnjavati i oni koji ne postupe na licu mjesta po zakonitom zahtjevu ili naređenju službenog lica. Međutim, izmjenama zakona dodato je da će upozoreno lice kojem je naređeno da prestane sa ometanjem, a koje i dalje nastavi s ometanjem, po hitnom postupku biti sprovedeno u sud.

Advokat Milan Malešević, koji je radio na više predmeta kojima je tretirano kršenje javnog reda i mira, rekao da se izmjenama Zakona o javnom redu i miru ide ka totalitarizmu, ako već ne vlada isti u RS.

– Očigledno se ide na dodatne represije i uskraćivanje građanskih prava i sloboda i uvođenje totalitarizma na mala vrata, ako već ne živimo u totalitarnom sistemu – istakao je Malešević.
Dodao je da je to stezanje kaiša oko slobode informisanja, izražavanja, prenošenja informacija i da su prvi na udaru novinari.

– Ako službenik novinaru ili bilo kome naredi da ne smije da fotografiše, novinar ne smije, bez obzira što je to nezakonito naređenje, jer šta ako službenik u tom momentu premlaćuje nekog civila sasvim nezakonito, to je van svake pameti – istakao je Malešević.

Izvršna direktorica Helsinškog parlamenta građana Banjaluka Dragana Dardić rekla je da svako ima pravo da fotografiše i snima službenike u vršenju javne funkcije

– Taj stav je u potpunosti na tragu onoga što su međunarodni standardi i tu prije svega mislim na standarde OSCE-a i Venecijanske komisije a koji kažu da fotografisanje i snimanje policijskih akcija od strane učesnika ili trećih lica ne treba ograničavati niti sprečavati, a da svakom zahtjevu da se predaju snimci ili fotografije treba prethoditi sudska odluka – istakla je Dardićeva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments