Zabrinjavajuće: Bosni i Hercegovini prijeti gubitak 250.000 radnih mjesta

Ukoliko se trenutna socio-ekonomska situacija u Bosni i Hercegovini ne promijeni na bolje, sa kovid potvrdom, pasošem i kartom u jednom smjeru moglo bi biti sve više građana. Posljednji izvještaj Međunarodne organizacije za rad i Evropske banke za obnovu i razvoj je zabrinjavajući. Pod upitnikom je 250 hiljada radnih mjesta. Navode da je pandemija koronavirusa teško pogodila zemlju. Ali to, čini se, nije mnogo pogodilo nadležne.

Postoji neposredan rizik od gubitka 250 hiljada radnih mjesta zbog njihove specifičnosti, navodi se u izvještaju. Takođe se dodaje da je to obuhvatilo 20 posto radne snage krajem 2020. godine. Ekonomista Draško Aćimović poručio je da već godinu dana upozorava da će doći do ovoga: “Sada želim reći da ovo nije čisto ekonomsko pitanje, već političko pitanje. Ovo je pitanje života i smrti ljudi u BiH. Mislim da je svim građanima jasno da je ovo jedan UKP – udruženi kriminalni poduhvat određene grupe političara koji žele da sakriju svoj kriminal i korupciju kroz fizičko uništenje građana BiH”.

Dok Aćimović smatra da je ovaj izvještaj relevantan, drugi se baš i ne bi složili s tim. Premijer RS-a Radovan Višković poručuje da su to neke njihove procjene”: “Na našu sreću, a na njihovu žalost, te procjene se nisu ostvarile. Ono što moram reći našim građanima, djeluje skoro nestvarno, da smo mi u godini korone imali povećanje broja zaposlenih, a ne gubitak radnih mjesta”.

Savjetnik premijera FBiH Zlatko Hurtić ovaj izvještaj ocjenjuje kao vrlo neozbiljan jer je, kako kaže, rađen u vrijeme kada je pandemija bjesnila: “Ne govori se o tome da je ugroženo nego da bi moglo biti ugroženo. Prema tome, radi se o nekim po meni neozbiljnim hipotetičkim tvrdnjama koje nemaju nikakvog osnova ako znamo da se broj radnika u posljednje vrijeme povećava, odnosno da je gubitak radnih mjesta u odnosu na početak pandemije sa 20 hiljada pao na 10 hiljada”.

Prema ovim izjava, scenario koji predviđa predstavljeni izvještaj se sigurno neće desiti. Struka, ipak, misli drugačije – u pitanju je zamjena teza. Kao država se ne pripremamo na bilo kakav boljitak, poručuje Draško Aćimović. Ali za izbornu 2022. godinu, pripreme su u toku.

“Ono što je užasno – da se prebacujema tema, da se priča o izborima 2022. godine. Pa do tada ćemo imati na desetine hiljada mrtvih, na stotine hiljada, kao što vidite po analizi nezaposlenih. I to je ono što se mora zaustaviti”, upozorava Aćimović.

Iako se nadležni pozivaju na porast zaposlenih, uporedili smo podatke Agencije za rad i zapošljavanje BiH iz marta prošle i marta ove godine. Zaključak je da je u porastu broj nezaposlenih – i to za 8.214. I dok nadležni ne poduzimaju ništa konkretno kako bi se trenutna situacija promijenila, međunarodni predstavnici su jasni – neophodno je razmotriti dodatne sheme za očuvanje radnih mjesta. Ukoliko ne budu poduzeti konkretni potezi, novi gubici radnih mjesta mogli bi postati bh. svakodnevnica.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79