Zabrinjavajuće: Britanski soj koronavirusa širi se u BiH

12.01.2021., Sibenik - Posljednjih dana nema prevelike guzve na testiranjima za covid-19 pred sibenskom Opcom bolnicom. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Sekvencionirali smo deset humanih uzoraka, od kojih su četiri identificirana kao B117, odnosno britanski varijantni soj, kazao je za “Avaz” šef laboratorija, prof. dr. Teufik Goletić s Veterinarskog fakulteta

Pogoršanje situacije

– Bitno je naglasiti da su od ta četiri tri porijeklom od stanovnika BiH, a ne kao što je prošli put bio slučaj sa stranim državljaninom. Dva uzorka su s područja Zenice, a jedan s područja Sarajeva. Nažalost, ovo nam u svakom slučaju sugerira da je moguće i ono što smo očekivali, a to je da britanski soj već cirkulira i realno je očekivati da će u skorije vrijeme biti jedan od dominantnijih sojeva u državi – rekao je Goletić.

Istakao je da bismo u skorije vrijeme mogli očekivati pogoršanje situacije kada je u pitanju SARS-CoV-2 infekcija.

Do sada je potvrđeno ukupno pet slučajeva, uzme li se u obzir prvi slučaj britanskoj soja koji je pronađen kod stranog državljanina.

Prof. Goletić kaže kako PCR testovi mogu detektirati i ove mutirane sojeve.

– Mi na Veterinarskom fakultetu obavezno uključujemo i R i E gen, koji su, također, specifični za SARS-CoV-2 viruse. Niti jedna infekcija, bez obzira na to je li varijantni ili klasični soj koji smo do sada imali, neće ostati nedeterminiran, ali postoji opasnost da laboratoriji koji zasnivaju svoje rezultate samo na jednom ili dva gena propuste neke od pozitivnih slučajeva. Govorimo primarno o PCR testu, koji je zlatni standard u odnosu na antigenske – kazao je Goletić.

Goletić: PCR testovi mogu detektirati mutirani virus

Daljnja evolucija

Dodaje da je njegova preporuka, a siguran je da će biti i preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, da se, gdje god je moguće, radi testiranje koje targetira najmanje tri gena.

– Razloga za paniku nema, ali se plašim da razloga za preveliko opuštanje ima još manje. Nažalost, to može dovesti do daljnje evolucije virusa, rekombinacija, što može promijeniti potpuno tok pandemije u negativnom smislu – istakao je Goletić.
Šta je kolektivni imunitet

– Standardne epidemiološke mjere su ključne još određeno vrijeme dok se ne izgradi, uvjetno rečeno, kolektivni imunitet. Ali, napomenut ću, kolektivni imunitet ne znači samo antitijela već i ćelijski imunitet, ali i određeni način ponašanja ljudi – ističe prof. dr. Teufik Goletić.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79