Zabrinjavajući podaci: Svaki drugi porod u BiH treba “podmazati”

Odbila sam bilo kakav vid čašćavanja i prošla sam grozno na porodu, kaže jedna porodilja

Verbalno i psihološko zlostavljanje, omalovažavanje, stiskanje stomaka, samo su neka od bolnih iskustava porodilja u BiH čija su svjedočanstva, kroz anonimne ankete, prikupila dva udruženja „Baby Steps“ i „Oštra nula“.

Kako bi najsretniji dan u životima roditelja ostao takav, izračunato je da se za siguran dolazak djeteta na svijet bijeli mantili počaste s više od dva miliona KM.

Čekali kovertu
Jedna od porodilja čije je svjedočenje „Baby Steps“ ustupio kazala je kako joj je rečeno da je potrebno „podmazati“ ljekare i babice kako bi porod bio što lakši.

– Odbila sam bilo kakav vid čašćavanja i prošla sam grozno na porodu. Iako je bilo očigledno da neću moći prirodnim putem roditi bebu, mučili su me do besvijesti čekajući „kovertu“. Nakon što sam jedva preživjela porod (hitan carski rez) mom suprugu je otvoreno traženo 300-400 KM da da ljekaru koji me mučio, a na kraju mi nije ni uradio carski rez. Nismo dali. Također, traženo mu je da da 50 KM za „muštuluk“ babici, što je i dao – kazala je porodilja.

Predsjednica Udruženja “Baby Steps” Amila Tatarević kazala je kako su zbog loše situacije u porodilištima i korupcije došli na ideju 2020. godine da urade istraživanje u kojem je učestvovalo 2.713 porodilja iz cijele BiH.

Verbalno nasilje
– Istraživanje je pokazalo da je korupcija prisutna u 50 posto slučajeva, u smislu da je svaki drugi porod koruptivan, bilo da je riječ o davanju prije ili poslije poroda. Tu imamo i veliki problem običajnog prava u kontekstu čašćenja poslije poroda, u želji da u toj svojoj radosti na neki način nagradimo i ljekara koji svakako prima plaću i plaćen je za to što radi. Iskustva porodilja su pokazala strašne scenarije koji se dešavaju u porodilištima i, nažalost, nisu izuzetak, već česta pojava u porodilištima – pojasnila je Tatarević.

Situacija je takva da su izuzetak pozitivna iskustva.

– Neizbježno je verbalno nasilje, praktično nema poroda na kojem neko nije galamio na porodilju, bilo da je riječ o čistačici ili babici, dakle to je općeprisutno. Porodilje uvijek naglašavaju kako ih najviše boli taj odnos u smislu nepoštivanja osobe – kazala je Tatarević.

Rijetke prijave
Dodaje kako se glas porodilja koliko-toliko čuo te da ih je Tužilaštvo KS samoinicijativno kontaktiralo u želji da se unaprijedi stanje.

– Nažalost, prijava nema, vrlo su rijetke prijave korupcije i kršenja prava, jedino su prisutne ako dođe do smrtnog ishoda, tek se tad dobiva sudski epilog. Dogovorili smo saradnju s porodilištima u Sarajevu, Banjoj Luci i Tuzli i nadamo se da će dati plod u kontekstu unapređenja sistema prijave nepravilnosti – zaključila je Tatarević.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79