Zabrinjavajući podaci: U Visokom povećan broj slučajeva porodičnog nasilja tokom 2020. godine

Kako smo ranije izvijestili, prema podacima Policijske stanice Visoko, na području našeg grada tokom 2020. godine zabilježen je značajan porast broja krivičnih djela koja su zabilježili policijski službenici. Tačnije, porast od gotovo 40 posto dovoljno govori o situaciji na terenu, a ono što je posebno zabrinjavajuće jeste porast krivičnih djela Nasilje u porodici.

Detaljna analiza govori da je tokom 2020. godine na području koje kontroliraju policijski službenici PS Visoko zabilježeno 18 slučajeva nasilja u porodici, što je povećanje u odnosu na 14 slučajeva, koliko je zabilježeno 2019. godine.

Žrtve nasilja, u najvećem broju slučajeva, su supruge, roditelji i djeca, a počinitelji nasilja najčešće su muževi, sinovi i očevi.

Foto: Screenshot/Podaci PS Visoko

Zbog svih tih slučajeva, protiv počinitelja je, radi postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo “Nasilje u porodici”, podneseno 18 izvještaja Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona, u kojima je prijavljeno 19 osoba.

U ovoj oblasti kriminaliteta, navode iz PS Visoko, uspostavljena je dobra saradnja sa centrima za socijalni rad, te nevladinim organizacijama u cilju pružanja pomoći porodicama i žrtvama porodičnog nasilja i eventualnog smještanja žrtava u “sigurnu kuću”.

Foto: Arhiv/Ilustracija

Iz svih ovih podataka evidentan je konstantan rast slučajeva nasilja u porodici, još od 2018. godine, što bi svakako trebalo alarmirati društvo u cjelini da obrate pažnju na ovakve slučajeve u zajednici.

Iako bi se prošlogodišnji porast broja slučajeva nasilja u porodici mogao pripisati trenutnoj epidemiološkoj situaciji, tačnije lockdown situacijama tokom pandemije koronavirusa, kada su žrtve bile primorane intenzivno boraviti u istom prostoru sa nasilnicima, to sigurno ne treba biti nikakvo opravdanje bilo kojoj odgovornoj instanci ili pojedincima da ne pronađu način kako se aktivno uključiti u borbu protiv ovih krivičnih djela. No, to može pojasniti ovakav porast, jer kako ističu pojedini predstavnici nevladinih organizacija u BiH, porodično nasilje u periodu pandemije koronavirusa povećano je za oko 20 posto. Takav zaključak je, s obzirom na analizirane, podatke, naveden i u istraživanju dr. Nikoline Grbić Pavlović, pod nazivom “Nasilje u porodici u doba pandemije“.

“S obzirom na iznesene podatke i navode, kako vladinog, tako i nevladinog sektora, može se zaključiti da je u Bosni i Hercegovini ipak zabilježen određeni porast događaja koji mogu predstavljati nasilje u porodici u vrijeme pandemije Covid-19. Kao i u drugim zemljama, naročito u državama na evropskom tlu, na početku pandemije, u martu, nije bio povećan broj prijava nasilja, što bilježe i vladine i nevladine organizacije. Određeni porast ovih događaja bilježi se u aprilu i maju, kada već nastupaju određene posljedice donesenih preventivnih mjera za borbu protiv širenja virusa. Kao najznačajniji razlozi za povećanje nasilja u porodici navode se stres oko finansijske budućnosti, ograničeno kretanje, gubitak zaposlenja i slično. Činjenica da u početnom periodu pandemije nije došlo do povećanja nasilja dovodi se u vezu s nemogućnošću prijavljivanja nasilja policiji ili na SOS telefon zbog kontinuiranog prisustva počinioca u blizini žrtve. U prilog tome navode se podaci dobijeni putem SOS telefona, gdje su se prijave nasilja najčešće dešavale kad partner napusti stambeni prostor. Žrtve, takođe, nisu bile informisane da u periodu vanredne situacije imaju pravo da traže pomoć, pozovu policiju, a pogotovo nisu znale da im ta pomoć može biti pružena”, navodi se u analizi dr. Grbić Pavlović prenosi Visoko.co.ba


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79