Zadnja riječ suda: Bivšem policajcu četiri godine robije, prvooptuženi umro

Policajac u penziji Milija Vlačić osuđen je u Okružnom sudu u Banjaluci na četiri godine zatvora po optužnici koja ga tereti za šverc oružja i eksploziva u Švedsku.

Po istoj presudi, odnosno optužnici, Miodrag Đilas i njegov sin Nebojša, te Borivoje Lukić dobili su uslovne kazne, dok je Dragan Vlačić oslobođen optužbi zbog nedostatka dokaza. Nebojša Đilas je, naime, osuđen na uslovnu kaznu od osam mjeseci, a Miodrag na godinu, s tim što neće ići u zatvor ako za pet godina ne počine novo krivično djelo. Lukić, koji je, podsjećanja radi, bivši Titov zatvorenik, dobio je pola godine uslovno, a neće ići u zatvor ako u roku od dvije godine ne počini krivično djelo.

Prvooptuženi Slađan Lonco iz Bijeljine u međuvremenu je preminuo od posljedica korone. Presudu je izreklo Vijeće kojim je predsjedavao sudija Blagoja Dragosavljević.

“Ocjenom dokaza utvrđeno je da su optuženi koji su osuđeni počinili krivična djela i da su bili svjesni šta čine, i to radili s direktnim umišljajem”, rekao je Dragosavljević. Prema presudi, osuđeni su tokom 2014. i 2015. godine neovlašteno nabavljali oružje, municiju te eksplozivni materijal, a pojedinci i tablete i lijekove, radi dalje prodaje u Švedsku. Oružje su, dodaje se, prevozili u svojim i iznajmljenim vozilima iz rent-a-car agencija.

Milija Vlačić je osuđen za šverc oružja u sastavu grupe i za nedozvoljenu trgovinu. On je osuđen jer je, kako se navodi, nabavio 46 bombi, automatsku pušku, 30 pištoljskih metaka, pištolj CZ sa sedam metaka, kao i 4.500 tableta ksalol i 550 grama drugih tableta radi krijumčarenja u Švedsku.

Milija je, dodaje se, to oružje i lijekove povezao u svom “golfu” u Švedsku, gdje je to trebalo da preda Lonci, ali je uhapšen u Bijeljini. Nebojša Đilas je osuđen jer je, kako se navodi, radi prodaje nabavio i kod kuće držao kilogram eksploziva, koji je predao ranije osuđenom Zoranu Jovanoviću radi krijumčarenja u Švedsku.

Njegov otac Miodrag Đilas osuđen je jer je, kako se navodi, radi dalje prodaje nabavio i držao plastični eksploziv, detonatorske kapisle i municiju radi dalje prodaje. Lukić je osuđen jer je, navodi se, nabavio bombu m57 te 36 metaka za pištolj, koje je predao Jovanoviću radi dalje prodaje.

Prema informacijama iz istrage, optuženi su kupovali oružje: puške, pištolje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva u Srbiji i Republici Srpskoj, a zatim ih prodavali kriminalcima u Švedskoj i Sloveniji po cijeni od nekoliko stotina do nekoliko hiljada evra. U ovom slučaju na osnovu priznanja krivice ranije su osuđeni Bijeljinci Aleksandar Ćuković i Zoran Jovanović , kao i Mile Tanić.

Optuženi su, podsjetimo, uhapšeni u policijskoj akciji “Trzaj”, koja je sprovedena 2015. godine zajedno sa policijom Švedske.

Podsjećanja radi, kako su Nezavisne novine ranije objavile, Lonco je ranije u Švedskoj dobio šest mjeseci zatvora zbog posjedovanja pištolja, dok je oslobođen dijela optužbi za šverc oružjem.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79