Zaduženi građani: 5 milijardi kredita građana

U Bosni i Hercegovini je Centralna banka ove države dostavila podatke od marta tekuće godine gdje se vidi da su poslovne banke plasirale više od 4,8 milijardi evra kreditnih sredstava stanovništvu, što čini 47,6 odsto kredita svim domaćim sektorima.

„Zaduženost stanovništva kod sektora Ostalih nebankarskih finansijskih institucija na kraju 2018. godine iznosila je 752,3 miliona KM (383,8 miliona evra), od čega se 98 odsto odnosi na zaduženost stanovništva kod mikrokreditnih organizacija. U poređenju sa stanjem na kraju prethodne godine, zabilježen je porast od 13,6 odsto.

Posmatrano po namjeni kredita plasiranih posredstvom banaka u BiH, na kraju marta 2019. godine, u ukupno plasiranim kreditima stanovništvu potrošački nenamjenski krediti učestvuju sa 75,7 posto, stambeni krediti sa 18,8 odsto, krediti po kartičnom poslovanju sa 3,2 odsto, krediti za preduzetništvo sa 2,1 odsto, a krediti za kupovinu automobila su 0,2 odsto“, podaci su Centralne banke BiH.

Stanovništvo je po ročnoj strukturi uzelo manje od 10 odsto kratkoročnih kredita, a skoro 40 odsto sredstava je u domaćoj valuti. Prosječna zaduženost po stanovniku Bosne i Hercegovine je u martu bila 1.372 evra i za posljednjih pet godina je uvećana za skoro 300 evra po svakom stanovniku ove zemlje.

„Zaduženost sektora stanovništva kod Ostalih nebankarskih finansijskih institucija bilježi rast tokom prethodnih pet godina, uz blaže oscilacije, što je rezultiralo porastom od 23,9 odsto. Kad je riječ o omjeru kredita privredi i kredita stanovništvu kod banaka u BiH omjer učešća zabilježen tokom prethodnih pet godina je sličan onome zabilježenom u 2019. i skoro je jednak za razliku od omjera kod ostalih nebankarskih finansijskih institucija, gdje stanovništvo ima osjetno veći udio“, navodi Služba informisanja Centralne banke BiH prenosi BN.

 

Plate u BiH pet puta manje nego u EU

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments