Zagađenje iz termoelektrana na Zapadnom Balkanu u posljednje tri godine usmrtilo 19.000 Evropljana

 

Pretpostavlja se da su štetni gasovi iz termoelektrana na Zapadnom Balkanu u posljednje tri godine usmrtili 19.000 ljudi širom Evrope, navedeno je u novom izvještaju nevladine organizacije CEE Bankwatch Network i Centra za istraživanje energije i čisti zrak.

Upozoreno je da je riječ o zagađenju zraka koje prevazilazi zakonsku granicu zagađenja i koje rade duže od zakonski predviđenog vremena. To se odnosi na termoelektrane u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Kosovu.

TE Ugljevik najveći zagađivač na zapadnom Balkanu

Autori izvještaja su ukazali da Evropska unija plaća zdravstveno zbrinjavanje onih koji imaju oboljenja izazvana zagađenjem zraka na Zapadnom Balkanu. Saglasni su da je unija odgovorna za ovaj problem, jer uvozi električnu energiju iz ovog dijela svijeta.

Količina struje koju uvozi je mala, ali njena proizvodnja uzrokuje veliko zagađenje. U izvještaju je istaknuto da proizvodnja struje uzrokuje emisiju sumpordioksida 300 puta više nego u državama EU. Za podsjetiti je da sumpordioksid ima znatan negativan utjecaj na zdravlje čovjeka.

Samo 0,3 posto struje proizvedene na Zapadnom Balkanu se potroši u EU, ali je pola od ukupne količine zagađenja na Starom kontinentu nastalo u ovom dijelu svijeta. Autori izvještaja su izračunali koliko je osoba u posljednje tri godine preminulo zbog zagađenja zraka.

Prema njihovom izračunu, u posljednje tri godine je zagađenje usmrtilo 19.000 Evropljana, od čega njih 10.800 živi u državama EU. Pretpostavlja se da je u Bosni i Hercegovini tokom prošle godine zbog zagađenja preminulo 280 osoba.

Koordinator CEE Bankwatch Networka Davor Penchevski je napomenuo da vlasti zapadnobalkanskih država moraju odrediti krajnji rok kada će prestati koristiti ugalj. Pozvao je da se zatvore termoelektrane koje se mogu zatvoriti te da se nadzire vrijeme rada onih koje se u ovom trenutku ne mogu zatvoriti.

Među onima je koji smatraju da energetska tranzicija prema obnovljivim izvorima energije mora biti pravedna, a to znači zbrinjavanje radnika i drugih na koje se ovaj proces odnosi.

Također je napomenuto da se moglo očekivati da će se zagađenje zraka smanjiti tokom pandemije koronavirusa, koja je teško pogodila ekonomiju. Plan za smanjenje nacionalnih emisija štetnih gasova (NERP) podrazumijeva i to da se rad termoelektrana skrati na 20.000 sati godišnje.

Iona Ciuta iz CEE Bankwatch Networka je poručila da vlasti zemalja Zapadnog Balkana ne mogu, kako je izjavila, sanjati o članstvu u EU, a ignorisati pravila o zagađenju zraka. Smatra da Evropska komisija i vlade EU država moraju sankcionisati one koji uzrokuju zagađenje piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79