Zagreb dobio taksistkinju s hidžabom: Kažem im da sam muslimanka, čestitaju Bajram

Kao mala sanjala je da će postati stjuardesa. Danas joj je 45 godina i što se snova tiče – ostvarilo se tek to da radi u prijevozničkoj branši. Ne na nebu, već na zemlji. Vozi taksi zagrebačkim ulicama i prva je među kolegicama koja ponosno nosi hidžab.

Predrasude su tu da se ruše, a Sevim to svakodnevno radi vozeći taxi ulicama metropole. U društvu u kojem žena za volanom još uvijek zna izazvati podsmjeh, ona je, uz to, i žena za volanom u hidžabu, piše RTL.hr.

“Ljudi inače reagiraju jako lijepo, prihvaćaju da žena vozi, malo im je čudno ponekad se ljute, ali zapravo prihvaćaju lijepo, a naročito kad vide s hidžabom, pokušavaju slikati, pokušavaju snimati, pokušavaju razgovor, onda se nasmiju”, rekla je vozačica taksija Sevim Halim.

Barbara je prije bila kuharica a sada vozačica koja vozi mrcinu od 14 tona

Sevim je Turkinja rođena u Sjevernoj Makedoniji. U Hrvatsku je doselila prije 15 godina. Planirala je otvoriti firmu, ali je zbog komplikovane birokracije ipak odustala. Udala se, rodila dijete, a za volan taksija sjela je prije mjesec i pol dana.

Završila je klasičnu gimnaziju i govori sedam jezika. Trenirala je kickbox, za svaki slučaj, ali nije se još morala na taj način braniti. Ali, dogodilo joj se nekoliko puta da joj otkažu vožnju kad bi u aplikaciji vidjeli njenu fotografiju.

“Kao što je rekao jedan gospodin što sam ga pokupila iz Sesvete, došla sam po njega. On meni veli joj kad sam vas vidio sa hidžabom mislio sam da će potrajati vožnja”, tvrdi vozačica taksija Sevim Halim.

Ipak je, kaže, puno više lijepih iskustava.

“Puno njih pita jeste Vi Muslimanka, ja kažem da jesam Muslimanka, onda čestitali mi Bajram, onda sam ja kupila neke čokoladice za Bajram pa sam posluživala svoje putnike koji su putovali sa mnom”, pojasnila je Sevim.

Pokrivanje glave u Seviminoj porodici tradicija je kojoj se ona priklonila s 20 godina. U dugačkom radnom danu pauzi iskoristi za molitvu. Podršku ima i od šefova i od kompanije za koju radi. Dok nije sjela u taksi, kaže, nije ni znala da u Zagrebu ima toliko dobrih ljudi.

“Lijepo je što možemo svi skupa živjeti zajedno. Nije nas vjera koja nas dijeli ili naša nacija nego dijeli nas samo da smo dobri ili loši ljudi, jedino to”, rekla je Sevim Halim.

U Zagrebu je, srećom, ovih prvih, čini se, ipak više.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79