Zagrebačka kompanija mora uništiti lažne ”adidaske”, nasjeli na detektivsku akciju

Zagrebačka kompanija “Zhejiang” morat će uništiti svu sportsku obuću koja podsjeća na “Adidas” te će njemačkoj kompaniji nadoknaditi sve sudske troškove, presudio je Trgovački sud, prenosi ”Večernji list”.

Patike proizvedene u Zagrebu imaju četiri crte, ali neodoljivo podsjećaju na zaštićeni logo najpoznatije kompanije za proizvodnju sportske opreme “Adidas”.

Iz “Zhejianga”, čija obuća nosi naziv ”Boban”, tvrde kako su njihove patike stekle ugled na tržištu i “razlikovni karakter po kojem se kao logo odvaja od ostalih”.

– Same crte koje se eventualno nalaze na modelima patika nisu, a kako “Adidas” navodi u svojoj tužbi, dominantne s obzirom na cjelokupni dojam tenisica na kojima se nalaze – tvrde iz tuženog preduzeća koje je u vlasništvu kineskih državljana.

S druge strane, iz “Adidasa” navode kako su još 2014. dobili informaciju o tome da optuženi u veleprodajnom centru Kineski zid na Samoborskoj cesti u Zagrebu prodaje sportsku obuću sa četiri paralelne ukošene crte na bočnim stranama obuće.

– Daljnjim nadzor tržišta tokom 2015. godine ne samo da “Zheijang” nije prestao s prodajom patika s četiri crte, nego je svoj asortiman proširio patikama s tri paralelne crte od kojih su dvije povezane okomitom. “Adidas” je potom angažirao i detektivsku agenciju koja je i kupovala sporne primjerke obuće – stoji u današnjoj presudi.

Sud je zaključio je kako je “već iz jednostavne vizualne usporedbe moguće zaključiti da je znak koji se sastoji od četiri paralelne ukošene crte po svojim izgledu vrlo sličan znaku koji se sastoji od tri paralelne ukošene crte. Također, riječ je o znaku koji u sebi u potpunosti uključuje registrirani logo ‘Adidasa'”.

– Sličnost dva znaka dodatno je pojačana drugim elementima izgleda znaka koji se nalazi na spornoj obući, odnosno činjenicom da je riječ o crtama koje su iste debljine upravo kao što je to slučaj i s crtama koje se pojavljuju na logu ”Adidasa”, kao i činjenicom da je riječ o crtama koje su iste boje koja je u kontrastu sa bojom podloge sportske obuće – navedeno je u presudi.

Trgovački sud je zaključio i da sličnost, koja se među znakovima uspoređuje, nije zanemariva. Oni se, prema presudi, razlikuju samo u broju crta (tužilac – tri crte, optuženi – četiri crte). Zaključeno je i da su iste debljine te da se nalaze se na istoj bočnoj strani patika te su navodi “Zhejianga” da između ”Adidasovog” i njihovog loga nema sličnosti, odbačeni kao neprihvatljivi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79