Zagrebački muftija: Ujedinimo se u činjenju dobra, grad Petrinja je sravnjen sa zemljom

Razorni zemljotres koji je jučer pogodio Hrvatsku odnio je ljudske živote, desetine osoba je povrijeđeno, a stotine porodica ostalo je bez krova nad glavom.

Zagrebački muftija Aziz ef. Hasanović danas će posjetiti Sisak i Petrinju, a u razgovoru za “Avaz” pozvao je na solidarnost i jedinstvo u činjenju dobra.

– Kao vjernici moramo smoći snage da pomognemo ljudima, da pokažemo istinsku solidarnost koja je plod naše vjere. To je naša vjera na djelu i tome nas i Kur’an uči. Mislim da ima puno načina da ova situacija koja nas je zadesila ovdje može ujediniti ljude u dobru, a dobro je pomagati onima koji su unesrećeni. Grad Petrinja je sravnjen sa zemljom, a i ono što je ostalo više je za porušiti nego popravljati – kazao nam je Hasanović.

U trenucima snažnog potresa muftija Hasanović bio je u svom uredu koji se, kako nam je pojasnio, nalazi u visini kubeta zagrebačke džamije. – Džamija zauzima 11.000 kvadratnih metara zemljišta, a zemljotres je nosio kao mali čamac na buri. To traje 30 sekundi, a tih 30 sekundi je kao tri sata i više. Cijelo naselje u jednoj minuti bilo je kod džamije. Kažem ja: “Vidite, kako Allah dž.š nas brzo sabra, u minuti svi na jedno mjesto” – dodaje muftija zagrebački.

Posjeta Petrinji i Sisku

Islamski centar u Zagrebu, kao i onaj u Sisku koji je u izgradnji nisu oštećeni. Značajna oštećenja pretrpio je mesdžid u Sisku, gdje je, kao i u susjednoj Petrinji, mnogo ljudi ostalo bez krova nad glavom.

– Cijeli jučerašnji dan smo bili u potrazi da se zbrinu i smjeste i to nam je jedan od prioritetnih zadataka. Naša humanitarna organizacija Zirat pripremila je pakete hrane unesrećenima i ja ću danas posjetiti Sisak i Petrinju. Posjetiću naše džemate, gradonačelnicu i gradonačelnika, kako bismo se stavili na raspolaganje. Zvao me je reisu l ulema, Husein ef. Kavazović koji je iskazao spremnost i potrebu da IZ u BiH pomogne u skladu sa svojim mogućnostima na čemu sam mu zahvalan. Zvalo nas je dosta naših prijatelja iz cijelog svijeta, iz Turske, Saudijske Arabije, Emirata … – dodaje ef. Hasanović.

Putem humanitarne organizacije Zirat, IZ u Hrvatskoj pokrenula je i akciju prikupljanja novčanih sredstava za obnovu uništenog.

Pokažimo pravo lice

Hasanović dodaje da nije uzalud sura Az-Zizal (Zemljotres), jedno poglavlje u Kur’anu, nazvana tako. Kaže da nas potresi i usmjeravaju da promišljamo o životu na dunjaluku i djelima koja činimo.

– Neki su skloni tumačiti kaznom, iskušenjem, ali šta je god na nama je, kao vjernicima, da to doživljavamo kao Allahovo davanje. On najbolje zna razloge radi kojih to čini. Sada je na nama da se pokaže naše pravo lice, naše vjerničko lice, humana i bratska dimenzija naša, ljubav prema unesrećenome i to je ono što je jedan test za nas da se vidi kakvi smo u nevolji kad se nađemo. U tom kontekstu sve ovo i promatram. Vidite da je Allah dž.š počastio nas da nekome pomažemo, a možda već sutra mi budemo u situaciji da nama neko pomogne. Nikad ne reci da se to dešava negdje tamo, jer čovjek nikad ne zna šta će ga za minutu zadesiti – poručuje zagrebački muftija Aziz ef. Hasanović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79