Zagrepčanki se sudi četiri godine jer je nosila majicu s otisnutim listom indijske konoplje

Jednoj 33-godišnjoj Zagrepčanki sudi se od 2015. godine jer je nosila majicu s otiskom lista indijske konoplje.

Sudski postupak ulazi u završnu fazu, a policija i sud smatraju da je žena nošenjem te majice “promovirala upotrebu indijske konoplje”.

Svako reklamiranje narkotika prema hrvatskom zakonu kažnjava se od 5.000 do 20.000 kuna!

Spornu majicu, koju joj je policija oduzela, nosila je tokom večernjeg izlaska. Oko tri sata poslije ponoći, dok je hodala zagrebačkom ulicom Baruna Filipovića, njen modni detalj uočio je policajac. Ukazao joj je da je u prekršaju pa je djevojka završila u policiji.

– Ne smatram se krivom, ali priznajem prekršaj. Nosila sam majicu na kojoj je crnom bojom otisnut neki uzorak, a za koji sam tek u sudnici čula da predstavlja promoviranje indijske konoplje. Meni to nije bila namjera. Majicu sam dobila od kolegice i nisam proučavala što je na njoj otisnuto. Ako je nešto protuzakonito, smatram da se ne bi prodavalo u trgovinama. Molim sud da uvaži činjenicu da nisam bila svjesna da činim prekršaj – branila se G. O. na suđenju.

No, Prekršajni sud u Zagrebu ju je 2016. godine prvi put proglasio krivom zbog promoviranja indijske konoplje, ali ju je oslobodio kazne, kao i plaćanja troškova postupka.

Njen advokat Nikica Leskovar žalio se na presudu zbog povrede odredbi materijalnog prekršajnog prava jer, između ostalog, “djelo za koje se tereti nije prekršaj te se radi o regularno dozvoljenoj prodaji majice s uzorkom svjetski poznatog brenda”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79