Zahiragić: Izetbegović vrlo dobro igra šah i sve veća Dodikova nervoza to potvrđuje

Bakir Izetbegović je više puta jasno kazao da su nakon godinu dana pregovora iscrpljene sve mogućnosti jer pozicije nikako da se približe, podsjetio je Haris Zahiragić, zastupnik u Skupštini KS i član Predsjedništva SDA.

Treba naglasiti da SDA otpočetka govori da su neophodne izmjene Ustava, a ne samo Izbornog zakona. Implementacija presude Sejdić-Finci se ne može desiti bez promjene etničkih odrednica za članove Predsjedništva BiH. To su iz HDZ-a sve vrijeme negirali, međutim nakon što je međunarodna zajednica to potvrdila, taj format je jednostavno nedovoljan. U proces pregovora se moraju uključiti i druge političke stranke, po mom mišljenju sve one koje su parlamentarne. S druge strane imamo fenomen da su neke neparlamentarne stranke i njihovi predsjednici vrlo aktivni u razgovorima o Izbornom zakonu što otprilike govori da međunarodna zajednica već sada, a vjerovatno radi nekih ranijih sastanaka i izjava o hrvatskom članu Predsjedništva, pravi neke favorite na patriotskoj sceni koji su spremi podržati eventualno neko rješenje na tragu zahtjeva HDZ-a, smatra Zahiragić.

On ističe da su SDA i DF na državnom nivou u koaliciji i da se pokazalo koliko je to značajno.

– Poželjno je da se ne slažu u nekim stvarima jer samo pregovorima i razgovorom možemo doći do konačnog rješenja. HDZ nije htio da prihvati Fileov model, a sigurno neće prihvatiti ni ovaj najavljeni, reducirani. HDZ želi da bude zagarantovano hrvatskom narodu Hercegovine da izaberu člana Predsjedništva, što svakako ne bi bila implementacija presude Sejdić-Finci. S druge strane, sada postoji, i to je SDA javno rekla i prihvatila, puno snažniji građanski blok u BiH i mi smatramo da jedna velika skupina stranaka koja u zbiru čini jednako ili čak više od SDA , svi moraju biti aktivni sudionici tako ozbiljnih reformi. Ne smijemo sebi dozvoliti da pravimo segregaciju, ne smijemo sebi dozvoliti da bilo koji građanin, ma kako se on zvao, na svakom pedlju BiH bude diskriminiran bilo kojim osnovom. Mislim da gospodin Izetbegović vrlo dobro igra šah i sve veća nervoza koju pokazuje gospodin Dodik to potvrđuje, dodao je Zahiragić.

Ističe da su vrlo teška i neizvjesna vremena pred nama, prenosi federalna.ba.

– Kad god je situacija teška nekako svi prilaze Stranci demokratske akcije, a onda kada god imaju priliku pokušavaju da je izjednače sa onim retrogradnim snagama koje državu BiH kao takvu već decenijama, pa i stoljećima, ne žele da postoji. Sigurno će SDA, kao i uvijek do sada, pronaći dovoljno kapaciteta, smatra Zahiragić te najavljuje:

“Vjerovatno ću biti kandidat na nekom od nivoa države BiH. Moje trenutno opredjeljenje je da sva svoja znanja i kapacitete stavim u funkciju jačanja države BiH”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79