Zahiragić iznio šokantne informacije: U Sarajevu postoje policajci, profesori, novinari koji isto misle kao studentice Todić i Vujičić

Slađana Todić i Valentina Vujičić, studentice Fakulteta kriminalistike, kriminologije i sigurnosnih studija Univerziteta u Sarajevu, koje su prethodnih dana bile u fokusu javnosti zbog podrške ratnom zločincu Ratku Mladiću i negiranja genocida u Srebrenici, školovanje će nastaviti u Beogradu, rečeno je na konferenciji za novinare koja je održana u Istočnom Sarajevu.

Todić i Vujičić su dobile poziv od Bezbjednosno- informativne agencije (BIA) i Aleksandra Vulina, te će biti stipendiste države Srbije i biće im obezbijeđen smještaj u studentskom domu, dok će ostatak finansijskih troskova studija snositi preduzeće Sarajevo- gas.

Srbija nagrađuje Slađanu Todić i Valentinu Vujičić. Studirat će u Beogradu i imati stipendiju

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Haris Zahiragić je na svom Facebook profilu podijelio kontroverznu izjavu koja je izazvala mnogo rasprave i reakcije.

U svojoj objavi, Zahiragić je izrazio svoje čuđenje nad tim kako se ljudi i dalje čude drugima, naglašavajući zahvalnost studentima s Kriminalistike, ali i državi Srbiji koja nagrađuje veličanje ratnih zločina u gradu koji je prošao četverogodišnji teror prema relevantnim presudama.

“Čudim se ja nama – što se i dalje čudimo njima: Ma kako čudno zvučalo, hvala studenticama sa Kriminalistike, ali i državi Srbiji koja nagrađuje veličanje ratnih zločina u gradu nad kojim je proveden četverogodišnji teror prema relevantnim presudama. Hvala im što naivne i uspavane Bošnjake drže budnim, ali i dalje ima onih koji se zapravo samo prave da “spavaju”… A ne možeš probuditi onoga ko se pravi da spava. Ne možeš probuditi one kojima je teret istine odveć pretežak. One koji samo žele da žive, jedu, piju, malo putuju, barem jednom godišnje na more, da promijene auto jednom u 7 godina i da se ne bave baš teškim temama. Samo ne znaju da se i da će se “teške teme” baviti njima, ma koliko oni gurali glavu u pijesak.

Njegova objava je izazvala polemike, a Zahiragić je nastavio s kritikama prema akademskoj zajednici i intelektualnoj eliti, tvrdeći da ona drži narod pod anestezijom te košta građane milione maraka godišnje.

“Sramotna je prvobitna reakcija Fakulteta i Univerziteta – to je ta naša “intelektualna elita”, a koja ovaj narod drži pod anestezijom. Ona košta građane i taj isti narod, na desetine miliona maraka godišnje. Fenomen naše akademske zajednice sa kraja 20. i početka 21. stoljeća, bit će potrebno posebno istražiti. Naknadna reakcija studenata mnogo je bolja. Što znači da su studenti bolji od svojih profesora, pa možda ovaj narod i ima neke šanse… Bošnjaci su možda jedini narod na svijetu gdje je običan čovjek bolji i pametniji od njegove intelektualne elite.

Također je spomenuo da postoje profesori, asistenti i zaposleni u stručnim službama koji podržavaju iste stavove kao i dvije spomenute studentice.

“Slatke laži ili gorke istine? Istine kažete… To što su ove 2 studentice javno napisale, intimno misli i određeni broj, ne tako mali, profesora i asistenata na Univerzitetu u Sarajevu, kao i zaposlenih u stručnim službama. Iako su prošli školski sistem (u Rs-u) koji odgaja djecu u tom maniru i sistemu vrijednosti, poželjni su u naučno-akademskim krugovima u Sarajevu, bez da iko od njih očekuje ili traži da se izjasni na ove “teške” teme…

Zahiragić je također iznio svoje sumnje u iskrenost pojedinih novinara koji kreiraju javno mnijenje te je spomenuo postojanje policajaca, čak i visoko rangiranih, koji su bili dio sistema ratnih zločina.

“To nije sve. Veliki broj novinara, također zaposlenih u Sarajevu, koji kreiraju javno mnijenje, dijeli njihovo mišljenje. U Policiji, možda najviše, ima takvih. Iskovanih i odgojenih u tom sistemu ratnog zločina. Čak ima i onih policajaca, pa i sa visokim činom, u sred Sarajeva, kojima je Mladić bio direktno nadređeni…

On je naveo da će ponuditi inicijativu i tekst izjave Skupštini Kantona Sarajevo kojom bi se od svakog zaposlenog ili budućeg zaposlenog u javnom sektoru KS ili studenata na UNSA tražilo da se jasno izjasne o svojim stavovima i pripadnosti određenom dijelu društva.

“Ponudit ću Skupštini Kantona Sarajevo inicijativu i tekst izjave koju bi svako ko je zaposlen ili treba biti zaposlen u javnom sektoru KS ili želi studirati na UNSA, morao potpisati, a kojom će se jasno izjasniti kojem dijelu društva pripada. Jer nema naroda na svijetu koji plaća i hrani štovatelje svojih ubica i dželata ili još gore, koji takvima povjerava najodgovornije javne poslove. Barem presuđeni genocid, koji je činjenica, te historijsko-pravna činjenica, morao bi biti neka crvena linija. Pa kom’ pravo, a kom’ krivo. Oni koji ne budu spremni takvu izjavu potpisati, neka idu Vulinu u Beograd, nije velika šteta. Oni koji potpišu neka znaju da politika koju predstavlja Vulin kao direktor BIA-e, nije izolovana, nego sistemska i da nije odustala od puta kojim je hodio ratni zločinac Mladić Ratko, pa neka sa time računaju i neka budu spremni”, stoji u objavi Zahiragića.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79