Zahiragić: Nikada više nije bilo države nego što je danas ima, to je rezultat SDA politike

Član Predsjedništva SDA Haris Zahiragić komentarisao je danas aktuelne političke odnose i situacije u BiH gostujući na N1.

Kada je u pitanju tunel Hranjen, čiji radovi su obustavljeni prije nekoliko dana, Zahiragić je kazao da “nema problem da prizna da se radi o aferi”.

Podsjetimo, osim zvanične objave zbog čega se radovi na tunelu Hranjen obustavljaju, niko se iz nadležnih institucija nije izjasnio o ovom problemu.

– Ne bih imao problem da priznam da je afera. U ovom konkretnom slučaju, ja ne znam da je još uvijek afera. Euro Asfalt je firma koja radi, to je ozbiljna firma koja radi u EU i želim da vjerujem da su u najboljoj vjeri radili te radove i na nepredviđene okolnosti potrošili novac – kazao je Zahiragić.

Dodao je da Vlada FBiH jeste tražila taj projekat, a da su ga Autoceste finansirale.

– Adnan Terzić je direktor Autocesta, on je kadar SBB i treba stvari nazivati pravim imenom – kazao je on i dodao:

– Ne mogu da znam da li su te situacije uobičajene, ali želim da vjerujem da će Euroasfalt imati dobro opravdanje.

Na pitanje “da li je SDA odgovorna za negativne stvari” Zahiragić je odgovorio da je svakako “suodgovorna”.

Kada je dolazak mladih u pitanju i stvaranje uslova za tržište, Zahiragić kaže kako je “teško da smo mogli stvoriti bolje uslove za tržište nego Hrvatska ili Srbija”

– Imamo dva entiteta, kantone, Brčko distrikt, imamo nacionalne probleme, blokadu države. U tim uslovima, Hrvatska naprimjer koja je centralizirana ima bolje uslove – govori on i dodaje da je to “teško zaustaviti, ne samo u BiH, nego u cijelom regionu”.

Komentarisao je i rad aktuelne Vlade Kantona Sarajevo.

– Otkada ova vlada traje skoro tri godine, premijer isti, parlamentarna većina ista. Pogledajte za pola godine koliko su ponovo na vlasti, svi zakoni su pali ili na Ustavnom sudu, ili nisu imali podršku. Dvije ministrice su im podnijele ostavke, to je nezapamćeno. Afere se nižu jedna za drugom – kazao je Zahiragić.

Kazao je i da nikada nije bilo više države nego što je danas ima.

– Države nikad više čini mi se, to je borba za državne institucije, za državu BiH. Kada se SDA krenula baviti time, bilo je par ministarstava, danas imamo preko 160 agencija i direkcija i nikada više nije bilo države nego što je danas ima i to je rezultat SDA politike na tom nivou. Svakako na nižim nivoima je bilo problema i danas ima, ali to je neka druga tema – kazao je Zahiragić u razgovoru za N1.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79