Zahiragić o burnoj sjednici Doma naroda: Ministar Delić me vrijeđao, a Ilić fizički napao

Zahiragić o burnoj sjednici Doma naroda: Ministar Delić me vrijeđao, a Ilić fizički napao


Delegat Haris Zahiragić (SDA) oglasio se nakon jučerašnje sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, tvrdeći da je bio izložen uvredama i fizičkom napadu.

Prema njegovim riječima, ministar u Vladi FBiH Adnan Delić ga je verbalno napao, dok je Ilija Ilić (HDZ) navodno fizički nasrnuo na njega.

Zahiragić objašnjava da je do incidenta došlo zbog njegove inicijative da se izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju vrate iz hitne u redovnu proceduru, čime bi se omogućilo reagovanje amandmanima na zahtjeve penzionera. “Nakon što sam objasnio kako funkcioniše pravni sistem u FBiH i podsjetio na 80 miliona KM novca penzionera koji je ostavila Vlada Fadila Novalića, Delić mi je sa svog mjesta rekao ‘Marš!’ , mali diktator, koji pokazuje ozbiljne znakove još ozbiljnijih dijagnoza, nije se tu zaustavio nego me je nastavio vrijeđati i nazivati seljakom”

On dodaje da je Tomislav Martinović, predsjedavajući Doma naroda iz HDZ-a, dozvolio takvo ponašanje i nije prekinuo vrijeđanja niti dozvolio pauzu koju je Klub Bošnjaka tražio prema Poslovniku. “Vrhunac je bio kada je Ilija Ilić iz HDZ-a, inače električar iz Odžaka, nazvao me majmunom, verbalno prijetio i fizički nasrnuo na mene pred svim prisutnim delegatima, stručnim službama i novinarima,” naglašava Zahiragić.

Zbog ovih incidenata, delegati su napustili sjednicu.

Zahiragić je također kritikovao imenovanje dva člana FERK-a iz HDZ-a i Jelke Miličević za zamjenicu direktora Agencije za bankarstvo, ističući da je Fadil Novalić nevin u zatvoru zbog odluke koju je Jelka Miličević supotpisala.

“Pri tome su od tri člana imenovali dva člana HDZ-a, ali i zamjenika direktora Agencije za bankarstvo i to ni manje ni više nego Jelku Miličević. Jelku koja je osim što je glasala za istu, bila i supotpisnik odluke o transferu sredstava za nabavku respiratora, predlagač same tačke na Vladi i komadant štaba Civilne zaštite. Dakle, za istu Odluku, Fadil nevin u zatvor, a Jelka u Agenciju za bankarstvo. Bošnjacima suspenzija Ustava, poništavanje glasa potpredsjednika FBiH Lende, gaženje volje Kluba Bošnjaka, oduzimanje prava čak i na pauzu te u konačnici uvrede i prijetnje delegatima Kluba Bošnjaka od strane primitivaca iz HDZ-a. To je rezultat politike Trojke”, kaže Zahiragić.

Zahiragić je zahvalio kolegi iz Kluba Bošnjaka, Dževadu Hadžiću iz SDP-a, koji je zajedno sa SDA i DF-om napustio sjednicu.

“Ljudi poput njega i dalje čuvaju čast moralno posrnulog SDP-a,” zaključio je Zahiragić.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija