Zahiragić o razgovorima za izmjenu Izbornog zakona: Šta reći, koju poruku poslati

 

Član Predsjedništva SDA Haris Zahiragić se osvrnuo na jučerašnje sastanke zvaničnika Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije i predsjednika stranaka, a na kojima je razgovarano o izmjeni Izbornog zakona.

Smatra da opozicione kritike prema predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću nisu utemeljene. Zaključuje da su kritike izostale prema predsjedniku HDZ-a Draganu Čoviću. Ne misli da su SBB i NiP opozicione stranke, jer imaju ministre u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.

“Međunarodna zajednica: Organizovat ćemo sastanke Izetbegović – Čović u cilju približavanja stavova u vezi s Izbornim zakonom.

Opozicija: Izetbegović i Čović dogovaraju rješenje svima iza leđa. Hoćemo da budemo uključeni.

Čović: Legitimno predstavljanje naroda po mjeri HDZ-a.

Izetbegović: Poštujemo prijateljsku podršku i napore međunarodne zajednice, ali zahtijevamo da se u pregovore uključe sve parlamentarne stranke i nećemo više razgovarati sami s HDZ-om.

Međunarodna zajednica: OK, uključit ćemo i opozicione stranke u razgovore.

Čović: Legitimno predstavljanje po mjeri HDZ-a.

Izetbegović: Naš uslov je reduciranje nadležnosti Doma naroda, a onda možemo razgovarati o ostalim stvarima, a sve što prihvati opozicija i mi ćemo podržati. Nećemo pristati na asimetrična rješenja.

Opozicija iz entiteta RS: Stojimo uz Dodikove stavove, prihvatamo asimetrična rješenja.

Opozicija iz entiteta FBiH, koja zapravo to nije jer dvije od četiri stranke imaju ministre u Vladi FBiH: Izetbegović je dogovorio sa Čovićem, a sada prebacuje odgovornost na nas.

Šta reći, koju poruku poslati?”, napisao je Haris Zahiragić koji je i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo.

Podsjećamo, u posjeti Bosni i Hercegovini su američki izaslanik za Zapadni Balkan Matthew Palmer i izvršna direktorica za Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst.

Oni su jučer prvo razgovarali s Izetbegovićem, a onda sa Čovićem. Potom su razgovarali Izetbegović, Čović te zvaničnici SAD-a i Evropske unije. Nešto kasnije su se s Palmerom i Eichhorst susreli predsjednici, predstavnici SDP-a, NS-a, NiP-a, SBB-a, SDS-a i PDP-a.

Palmer i Eichhorst će danas pojedinačno razgovarati sa članovima Predsjedništva, a onda i sa članovima parlamentarne Interresorne radne grupe za izmjenu Izbornog zakona piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79