Zahiragić: Sinoćnji tvit je bio previše, mi ne trebamo biti kao oni

Nakon objave Harisa Zahiragića sa uvredljivom porukom upućenom federalnom parlamentarcu Mirsadu Čamdžiću, uslijedila je burna reakcija javnosti sa osudom njegovih riječi. Danas je Zahiragić objavio izvinjenje, ali je poručio da nije promijenio mišljenje.

Pale teške riječi između Čamdžića (NS) i Zahiragića (SDA): “Pročitajte kako ga je uvrijedio Zahiragić”

Zahiragić je napisao da iako je riječima “lažeš pseto” zapravo citirao novinara Andreja Nikolaidisa.

“On je na takav način prije nekoliko dana odgovorio na potvoru koju je na njegov račun izrekao Dragan Mioković iz ‘Njihove stranke’, to ga ne amnestira od kritika. Iako se kod nas u narodu kaže ‘lažeš kao pas’ – ipak je sinoćnji tvit bio previše, jer mi ne trebamo biti kao oni. Dodao sam epitet balijski, prije svega radi teške optužbe Čamdžića da je SDA, tobože, stvorila ‘neobegovat’ u Bosni i Hercegovini. A to je, veoma opasna teza koju su salonski ljevičari preuzeli od neprijatelja ove države”, poručio je.

Zahiragić je naveo da bez obzira šta o tome mislio Čamdžić ili “radikalni hercegovački portali mi smo demokratska država i društvo te da balija u tom smislu za njega označava čovjeka koji se stidi svoga identiteta, porijekla i pripadnosti.”

“Čovjeka, Bošnjaka, koji ima neki autokompleks i ima ‘potpuno drugačije značenje kada to kaže Bošnjak Bošnjaku’. Nema tu neke dehumanizacije ni islamofobije, kako neki neuvjerljivo tvrde. Uostalom, oni to i promovišu kao svoju vrijednost”, naveo je.

Podsjetio je da je nedavno gostovao na Face televiziji.

“Od tada, do danas, svaki dan neko iz stranaka Trojke i medija, svjesno ili ne, pogrešno protumači moje riječi vezane za potencijalnu potrebu Bošnjaka da traže i nove prijatelje u svijetu u slučaju nastavka politike dijela međunarodne zajednice oličene u Izmjenama Izbornog zakona i Ustava FBiH u izbornoj noći, kojim nam je stavljen embargo na demokratiju”, rekao je.

Poručuje da iako je snažno naglasio da je to njegov lični stav, pokušavaju ga predstaviti kao stav SDA te da iako je to rekao “uslovno, prave se da ni to nisu čuli”.

“Iako sam rekao da bez obzira na to, naravno trebamo ostati na zacrtanom euroatlanskom, a posebno atlantskom putu, okreću na to da sam tobože antizapadno orijentisan. Odlaze i korak dalje, optužujući me da podržavam nedemokratske vrijednosti koje temelje države poput Kine i Rusije… Čamdžić je to sinoć uradio veoma drsko”, poručio je.

Zahiragić je naveo da ovo “nije jedina laž koju je sinoć izrekao te da je skoro sve što je izrekao “brutalna neistina”.

“Nije mu ni prvi put… Uvijek to radi u javnim nastupima. 100 puta ponovljena laž, nažalost često postaje “istina”, a ja ne mogu svaki dan demantovati razne ljude po raznim medijima. Zato sam ovako snažno reagovao, a kako bi stavio fokus na tu sistematsku potvoru kojom sam danima izložen”, rekao je.

Poručio je da u posljednjih 15 sati nije promijenio mišljenje o Čamdžiću, o njegovom nastupu, niti o njegovoj politici generalno.

“Iako me veliki broj ljudi u tome podržao, kako javno tako i privatno, jer mnogi vide šta se zapravo dešava, ipak se izvinjavam javnosti koja ne treba da bude izložena ovoj vrsti javne komunikacije. Prije svega onom dijelu javnosti koji me podržava”, napisao je Zahiragić.

Naglasio je da su pojedini ispravno primijetili da od ovog nespretnog i neadekvatnog tvita, mnogi pokušavaju napraviti temu, samo kako bi skrenuli pažnju sa sinoćnjeg, kako je naveo, “razvaljivanja još težih neistina Asima Kurijaka kao ‘krunskog svjedoka’ progona profesorice Izetbegović.