Zahiragić: Zakon o kažnjavanju govora mržnje je pokušaj uvođenja verbalnog delikta u Sarajevu

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Haris Zahiragić (SDA) komentirao prijedlog zakona o kažnjavanju govora mržnje koji će se naći na dnevnom redu sutrašnje sjednice Skupštine KS te je rekao kako do sada u skupštinsku proceduru nije upućen opasniji zakon.

Zahiragić je naglasio kako se značajna oblast kao što je reguliranje govora mržnje ovim prijedlogom pokušava tretirati površnu u tri člana bez osnovnih stvari koje bi svaki zakon trebao sadržavati.

“Osim toga, ovakav Zakon se, naravno, ne može donositi na nivou kantona. Također, ovaj Zakon pokušava drugačije normirati i inkriminisati određena ponašanja, a koja su odveć normirana državnim i federalnim Krivičnim zakonom! Svakako, iako formalni predlagač kolega Marjanović tvrdi drugačije, ovaj Zakon nije ništa drugo nego pokušaj uvođenja verbalnog delikta u Kantonu Sarajevo, kojeg vlasti sve više posmatraju kao ‘Republiku Sarajevo'”, rekao je Zahiragić.

stiče da kazne koje propisuje novi zakon idu čak i do pet godina zatvora.

“Čak su kao govor mržnje propisali, pazite sada i ‘uznemirujuće izražavanje’ prema pripadnicima grupe, i onda su nabrojane (standardno), rasne, vjerske, nacionalne, etničke skupine – što je već propisano i inkriminisano krivičnim zakonom – što ima smisla radi perioda agresije na Bosnu i Hercegovinu i krhkog mira koji je tada uspostavljen. Onda, gle iznenađenja, tu je dodano polno opredjeljenje (ma šta to značilo), rodni identitet (također, ma šta to značilo) i seksualno opredjeljenje”, navodi on.

Ističe da mu nije jasan ni dio sankcija gdje se propisuje da će se kazniti kaznom zatvora svako ko vrši “proganjanje” organizacija ili pojedinaca zbog njihovog zalaganja za ravnopravnost ljudi.

“I na kraju, propisuju kvalificirane oblike (teže) ovih ‘krivičnih djela’, ali i kaznu za pokušaj krivičnog djela govor mržnje – opet ma šta to značilo. Naravno, govor koji izazove neku posljedicu bilo kojem pojedincu ili skupini, već je inkriminisan kao podstrekivanje krivičnog djela krivičnim zakonima entiteta i države. Sam govor ukoliko je usmjeren na izazivanje nacionalne ili vjerske mržnje, također je inkriminisan krivičnim zakonom (što se ovih dana zloupotrebljava od strane državnog tužilaštva)”, pojašnjava Zahiragić.

Na kraju, ističe kako pojedinci žele inkriminisati sam govor bez posljedice, čak i onaj u online prostoru.

“Jeste li svjesni kakvu to ‘Pandorinu kutiju’ može otvoriti i koliko bi takva odredba bila podložna širokom tumačenju, zloupotrebama, cenzurisanju slobode govora i disciplinisanju politički i ideološki nepodobnih pojedinaca? Želim da vjerujem da kolege u Skupštini, a pod pritiskom argumenata koje ćemo iznijeti, ipak neće usvojiti ovaj nakaradni i opasni Zakon ili ‘pak da će isti, a nakon što sasluša sve argumente, biti povučen od strane predlagača”, zaključio je zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Haris Zahiragić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79