Zahtjev studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici za imunizacijom protiv COVID-19

Poštovani, ovim putem Vas obavještavamo da je Asocijacija studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici sprovela anketu o zainteresovanosti studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici o pristupanju imunizaciji protiv COVID-19, te smo u skladu sa rezultatima ankete zaključili da bi bilo potrebno 100 doza bilo koje od dostupnih vakcina, ili vakcina koje postanu dostupne u što skorijem periodu, kako bi se vakcinisalo 100 studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici.

Vakcine za spomenuti broj studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici su neophodne kako bi se studentima, koji bi u normalnim okolnostima imali kliničke vježbe u JU Kantonalna bolnica Zenica i JU Dom zdravlja Zenica, omogućilo da istim prisustvuju nakon imunizacije, te dodatno pomognu zdravstvenom sistemu Zeničko-dobojskog kantona u ovim otežanim uslovima rada svih zdravstvenih ustanova.

Pored toga, studenti imaju jedinstvenu priliku da se suoče sa situacijom ovog karaktera, te nauče i usavrše svoje znanje i vještine za svoj budući rad nakon završenog studija.

Na kraju, studenti su već u prethodnoj akademskoj 2019/2020. godini, a tako i u tekućoj akademskoj 2020/2021. godini izgubili i suviše praktičnog znanja zbog nemogućnosti održavanja praktičnih vježbi iz kliničkih predmeta, te je neminovno da će se isto ponoviti i ove akademske godine ukoliko nadležne institucije ne reaguju na vrijeme.

S tim u vezi, tražimo od naslovljenih institucija da poduzmu sve potrebne korake da omoguće studentima Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici, i budućim zdravstvenim radnicima naše države, ispunjenje ovog zahtjeva u što kraćem roku.

Dodatno, tražimo povratnu informaciju po ovom zahtjevu, to jest, kada možemo očekivati nabavku, odnosno dostupnost vakcina potrebnih za imunizaciju spomenutog broja studenata.

Svjesni smo situacije u Bosni i Hercegovini, a istodobno i u Zeničko-dobojskom kantonu, te se u potpunosti stavljamo na raspolaganje zdravstvenim institucijama Zeničko-dobojskog kantona, ali smatramo da je naš zahtjev minimum onoga što je potrebno da počnemo raditi u korist našeg društva kao budući zdravstveni radnici.

Za sva pitanja i povratne informacije smo dostupni i možete nam se obratiti putem gore navedenog e-maila.

S poštovanjem,

Asocijacija studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79