Zajednička inicijativa: Sistemski odgovor na nasilje u porodici

Nasilje u porodici i rodno zasnovano nasilje su ozbiljni društveni problemi koji zahtijevaju hitne i sistemske promjene, kao i proaktivno uključivanje donosioca odluka i nadležnih institucija na svim nivoima vlasti. U tom kontekstu, danas je održana prva zajednička sjednica komisija Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine posvećena institucionalnom odgovoru na ove probleme.

Organizovana u saradnji četiri nadležne parlamentarne komisije – komisija za jednakopravnost spolova oba doma Parlamenta Federacije, Komisije za sigurnost Predstavničkog doma, te Komisije za ljudska prava i slobode Doma naroda Parlamenta Federacije – ova sjednica je važan korak u poboljšanju institucionalnog odgovora na nasilje u porodici i rodno zasnovano nasilje. Ova inicijativa odražava zajedničku predanost domaćih i međunarodnih institucija u borbi protiv ovih oblika nasilja.

Ambasador Brian Aggeler, šef Misije OSCE-a u BiH, naglasio je važnost napretka u sferi rodne ravnopravnosti i istakao da sigurnost društva nije moguća ako svi građani nisu sigurni i zaštićeni od nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja.

Na tematskoj sjednici su predloženi zaključci koji će biti predmet daljih rasprava i razmatranja u odborima. Također, Gender centar Federacije Bosne i Hercegovine je zadužen da pripremi pregled preporuka Komiteta potpisnica Konvencije Vijeća Evrope i Komiteta eksperata GREVIO, kao i planove za njihovu implementaciju u FBiH.

Također, predloženo je da Parlament Federacije Bosne i Hercegovine usvoji strategiju za prevenciju i sprječavanje nasilja u porodici za period od 2024. do 2027. godine kao ključni dokument za jačanje institucionalnog odgovora na ovo nasilje.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine bi trebala hitno pripremiti i dostaviti Parlamentu revidirani pravni okvir za zaštitu od nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja, u skladu sa međunarodnim konvencijama.

Osim toga, Gender centar Vlade Federacije Bosne i Hercegovine bi trebao uspostaviti koordinaciju između domaćih i međunarodnih institucija i organizacija radi provedbe strategije za prevenciju i sprječavanje nasilja u porodici za period od 2024. do 2027. godine, kao i preporuka Komiteta eksperata GREVIO.

Nadalje, planirano je da četiri komisije Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine organiziraju još dvije zajedničke tematske sjednice tokom 2024. godine, posvećene odgovoru pravosuđa na nasilje u porodici i pružanju sveobuhvatne podrške žrtvama, uključujući i žrtve iz ranjivih grupa.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79