Zajedno protiv pandemije: Tokom vikenda u Srbiji se vakcinisalo 14.000 stranih državljana

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije Mirsad Đerlek izjavio je da će u ovoj zemlji danas biti dostignut broj od 50 posto vakcinisanih punoljetnih stanovnika protiv korone, a da je broj stranih državljane vaksinisanih ovog vikenda oko 14.000.

“Danas ćemo premašiti 50 posto vakcinisanih za nekoliko hiljada, a do kraja juna možemo imati i 50 posto revakcinisanih, što je ogorman uspjeh“, kazao je on za RTS.

On je dodao da je pored Beograda i Novog Sada, najviše ljudi vakcinisano u Priboju – 60 posto, pa onda u Nišu, a najmanje u Tutinu – 14 posto i Novom Pazaru – 23.

Govoreći o vakcinisanju mladih, Đerlek je kazao da se ukupno 17,3 posto mladih vakicnisalo, što i dalje nije idealan broj, ali nije loše.

Takođe je rekao da je tokom vikenda skoro cio region došao u Srbiju da se vakciniše.

“Tokom vikenda se vakcinisalo oko 14.000 stranih državljana. Najviše iz Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije”, rekao je on.

Đerlek je istakao da će uskoro biti dostupna i digitalna aplikacija za one koji se žale na post-kovid simptome.

“Mi ćemo putem te aplikacije moći pacijentima da izaberemo ljekara i najbolju terapiju”, rekao je on.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79