Zaključak Vlade FBiH: Tehnički pregled vozila važi samo sa područja Federacije BiH

 

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od objave u Službenim novinama Federacije BiH i bit će primjenjivana do uspostave pune implementacije usaglašenog Pravilnika o tehničkim pregledima vozila na području BiH, o čemu će Vlada Federacije BiH donijeti odgovarajuću odluku

Na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, te u saradnji s Federalnim ministarstvom unutrašnjih poslova, Vlada Federacije BiH danas je donijela Odluku kojom se utvrđuje obaveza organa koji provode postupke registracije vozila na području Federacije BiH da, u skladu sa odredbama člana 219. Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH, Zakona o cestovnom prijevozu FBiH i Pravilnika o registraciji vozila, kao mjerodavne prihvataju dokaze o tehničkoj ispravnosti vozila koje izdaju stanice tehničkog pregleda vozila sa područja Federacije BiH.

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od objave u Službenim novinama Federacije BiH i bit će primjenjivana do uspostave pune implementacije usaglašenog Pravilnika o tehničkim pregledima vozila na području BiH, o čemu će Vlada Federacije BiH donijeti odgovarajuću odluku, saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

U obrazloženju Odluke je, uz ostalo, navedeno da je Vlada FBiH upoznata s činjenicom da Pravilnik o tehničkim pregledima vozila nije implementiran u cijelosti na području Bosne i Hercegovine, te da još nije osigurano funkcionisanje jedinstvenog informacionog sistema, kojim će se rezultati mjerenja na uređajima automatskim putem preuzimati i direktno pohranjivati u jedinstvenu bazu podataka. Time bi zloupotrebe i uticaji na rezultate tehničke ispravnosti vozila bili svedeni na minimum.

Obrazloženo je, također, da je važno što je prilikom donošenja Pravilnika o tehničkim pregledima vozila u njegovoj Preambuli navedeno da ga donosi ministar komunikacija i saobraćaja BiH, u saradnji sa organima nadležnim za unutrašnje poslove, entitetskim i kantonalnim ministarstvima nadležnim za saobraćaj i Odjeljenjem za javne poslove Brčko distrikta BiH. Međutim, od Federalnog ministarstva prometa i komunikacija nije tražena saglasnost na objavljeni tekst Pravilnika.

Također je obrazloženo da je u primjeni Pravilnika o tehničkim pregledima vozila, nadležno državno ministarstvo, bez utvrđivanja činjenica vezanih za implementaciju jedinstvenog informacionog i video-nadzornog sistema na području cijele BiH, obavijestilo organe nadležne za poslove registracije vozila, da su se stekli uslovi za primjenu člana 73. Pravilnika o registraciji vozila, odnosno o prihvatanju dokaza o izvršenom tehničkom pregledu vozila na području cijele BiH.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija istaklo je da se nisu stekli uslovi za primjenu člana 73. Pravilnika o registraciji vozila, jer u praksi nije implementiran jedinstveni informacioni sistem propisan ovim odredbama, te da u praksi nije implementiran ni video-nadzorni sistem na svim stanicama tehničkog pregleda u BiH, koji ni softverski ni hardverski ne čini dio jedinstvenog informacionog sistema.

Nakon zaključka Vlade FBiH od 3.6.2021. godineo ovom pitanju, upućen je zahtjev Vijeću ministara BiH za povlačenje obavijesti Ministarstva komunikacija i prometa BiH, ali ni do danas nije bilo reakcije na ovaj zahtjev piše Fokus

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79