Zakon koji je nametnuo Incko ne odnosi se samo na javne ličnosti nego na sve osobe

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko (Inzko) nametnuo je izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH, prema kojima će negatori genocida, ali i svi oni koji opravdavaju ili na bilo koji način veličaju pravomoćno presuđene ratne zločine morati u zatvor.

Ovu odluku je, s pravnog aspekta, za „Avaz“ komentirao ugledni advokat Vlado Adamović.

Otvaranje istrage

Kako nam je rekao, riječ je o djelima koja se procesuiraju prema službenim dužnostima.

– Tužilac ima pravo, mogućnost i obavezu da procesuira ta djela. Dovoljno je da on čuje, da mu neko javi ili mu podnese prijavu. Onda su u obavezi da se te osobe procesuiraju. Važno je da oni to moraju procesuirati prema službenoj dužnosti – kaže Adamović.

Potom se, kako kaže Adamović, otvara istraga. Tada se prikupljaju i utvrđuju dokazi o tome je li počinjeno djelo ili nije, iz koje namjere i zašto, a potom se podiže optužnica.

– Zakon se ne odnosi samo na javne ličnosti. To znači da svako, ako ima dokaz za to, može prijaviti onoga ko krši ovaj zakon. Ukoliko je prekršilac izborni zvaničnik, riječ je o otežavajućoj okolnosti i kazna je viša. Prijavu može uputiti bilo ko, anonimno ili direktno imenom i prezimenom – kaže Adamović.

Pratit će objave

Tužilaštvo BiH će pratiti i evidentirati sve objave pojedinaca, grupa ili udruženja u kojima se iznose stavovi o negiranju genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.

– Prikupljanje materijala vršit će se u saradnji s partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, a zbog postupanja Tužilaštva BiH i partnerskih institucija u okviru zakonskih ovlaštenja – saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Visina zatvorskih kazni

Negiranje genocida, veličanje ratnih zločinaca te njihovih zlodjela kažnjavat će se zatvorom od tri mjeseca do pet godina, u zavisnosti od težine.

Onaj ko dodijeli priznanje, nagradu ili imenuje javni objekt, kao što su ulica, trg, park, most…, po osobi osuđenoj pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin ili na bilo koji način veliča osobu osuđenu pravomoćnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin, kaznit će se zatvorom od najmanje tri godine.

Počinilac ovog krivičnog djela, ako je dužnosnik, odgovorna osoba ili zaposlenik u instituciji vlasti ili bilo kojem organu koji se finansira putem budžeta, kaznit će se zatvorom od najmanje tri godine piše Avaz

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79