Zakon na koji se u BiH čeka više od 20 godina uskoro pred Vijećem ministara

Nacrt zakona o vanjskim poslovima konačno pred usvajanjem. BiH je jedina zemlja čiji vanjski poslovi funkcionišu bez planskih dokumenata

Nacrt zakona o vanjskim poslovima, zakonsko rješenje na koje se u BiH čeka više od 20 godina, uskoro bi se, kako saznaje Fokus.ba, trebao naći na sjednici Vijeća ministara BiH. Naime, BiH je jedina zemlja čiji vanjski poslovi funkcionišu bez planskih dokumenata i bez ovakvog zakona godinama se donose odluke na ad hoc osnovi.

Piše: A. DUČIĆ

Prema Zakona o vanjskim poslovima, kojeg smo imali na uvid, Predsjedništvo BiH je nadležno za vođenje vanjske politike Bosne i Hercegovine, koju u skladu sa zakonskim ovlaštenjima provodi Ministarstvo vanjskih poslova.

Također, Predsjedništvo imenuje i opoziva ambasadore, generalne konzule, počasne konzularne funkcionere, vojne izaslanike i druge međunarodne predstavnike Bosne i Hercegovine, utvrđuje platformu i stavove za predstavljanje i zastupanje Bosne i Hercegovine u međunarodnim organizacijama i institucijama.

Nadalje, entiteti u oblasti međunarodnih odnosa ostvaruju prava i obaveze u skladu sa Ovlaštenjima iz Ustava Bosne i Hercegovine. Svaki entitet i distrikt pruža potrebnu pomoć vlastima Bosne i Hercegovine kako bi one mogle izvršavati međunarodne obaveze Bosne i Hercegovine.

Prvi razlog za donošenje Zakona o vanjskim poslovima, kažu iz Ministarstva vanjskih poslova jeste, napredovanje BiH u procesu evropskih integracija i konačno punopravno članstvo u Evropsku uniju.

Kao drugi razlog, navode modernizacija rada Ministarstva vanjskih poslova kroz jednu dinamičnu organizacionu strukturu različitu od ostalih ministarstava i drugih organa uprave.

– Treći razlog za donošenje Zakona je reforma „službe vanjskih poslova„. Zakonom se na jasan način pravi distinkcija između diplomata koji su direktno angažovani na poslovima osnovne diplomatsko-konzularne djelatnosti, od državnih službenika u smislu Zakona o državnoj službi koji su zaposleni u servisnim službama Ministarstva – navodi se u obrazloženju.

No, da bi i ovo zakonsko rješenje, kao i niz drugih koji se tiču jačanje državnih institucija, moglo naići na optrukcije u RS-u svjedoči nedavna izjava Ane Trišić Babić, aktuelne savjetnice predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Ona je, naime, za “Nezavisne novine“ izjavila da se radi o “Frankenštajn zakonu” koji puno želi, a ne nudi gotovo ništa.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79