Zakon o ćirilici i srpskom jeziku ide na ustavni sud Republike Srpske

Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma bit će proslijeđen Ustavnom sudu Republike Srpske nakon što na današnjoj sjednici Zajedničke komisije Narodne skupštine i Vijeća naroda RS-a nije postignuta saglasnost.

Na zajedničkoj sjednici ovaj zakon razmatran je nakon odluka o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Budući da na sjednici nije postignuta saglasnost u pogledu razmatranog zakona, predmet je proslijeđen Ustavnom sudu Republike Srpske – Vijeću za zaštitu vitalnog interesa radi donošenja konačne odluke, saopćeno je iz Vijeća naroda.

Zajednička komisija danas je ovaj zakon razmatrala pošto 7. oktobra Vijeće naroda nije postiglo saglasnost o odlukama klubova Bošnjaka i Hrvata za pokretanje mehanizama zaštite vitalnog nacionalnog interesa na ovaj zakon.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske odlučio je 23. septembra da pokrene postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa na ovaj zakon jer je suprotan odredbama ustava Republike Srpske i BiH. Istog dana i Klub Hrvata u Vijeću naroda donio je istu odluku, uz isto obrazloženje.

Narodna skupština usvojila je 15. septembra Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćirilićnog pisma.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79