Zakonska obaveza: Na svakih 16 zaposlenika, jedan mora biti osoba sa invaliditetom

U Velikoj sali Općine Vogošća održana je prezentacija projekata Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom Federacije Bosne i Hercegovine.

Ovaj projekt pruža priliku zainteresiranim poslodavcima ili pojedincima da se prijave za zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom.

Cilj projekata je deinstitucionalizacija osoba sa invaliditetom i njihovo osposobljavanje za radni odnos. Prezentirane su pogodnosti za poslodavce, među kojima se ističe zakonska obaveza da na svakih 16 zaposlenika jedan bude osoba sa invaliditetom.

Posebna tema prezentacije bila je vezana za izmjenu zakona koja bi smanjila postojeći prag invaliditeta potreban za podržano zapošljavanje sa 60 posto na 50 posto. Ova promjena bi zasigurno stimulirala poslodavce za zapošljavanje ove kategorije osoba.

Od osnivanja 2010. godine, Fond je imao 6.354 projekta u kojima je učestvovalo više hiljada osoba sa invaliditetom, što svjedoči o važnosti i utjecaju ovakvih inicijativa na poboljšanje integracije osoba sa invaliditetom u društvo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79