Zakup skladišta platili 60.663 KM, a prodali robu vrijednu 562 marke

Porezna uprava FBiH u 2020. godini prodala je zaplijenjenu imovinu iz skladišta u iznosu od samo 562 KM, a za zakup skladišnog prostora plaćeno je 60.663 KM. Uskladištena je i hrana koja je oduzeta prije više od 10 godina i kojoj je rok trajanja istekao!

Ni u 2019. godini nije bilo značajne prodaje robe iz skladišta – svega 6.728 KM, a za zakup skladišnog prostora plaćeno je 57.558 KM.

Utvrdili su to federalni revizori u izvještaju za ovu instituciju.

“Nije se efikasno upravljalo zaplijenjenom imovinom, jer se na stanju nalazi imovina koja je zaplijenjena prije više godina, a za koju se još plaća zakup skladišnih prostora. Najvećim dijelom zaplijenjena imovina data je poreznim obveznicima na čuvanje, iako je ovakav način skladištenja Pravilnikom o procedurama prinudne naplate poreznih obaveza izuzetak, a s poreznim obveznicima u svim slučajevima nisu zaključeni ugovori o skladištenju. Pored toga, ne vode se evidencije o prodaji imovine, zbog čega se ne može potvrditi kada je i koliko puta određena imovina bila predmet prodaje”, zaključili su, između ostalog, revizori.

Šta se nalazi u bankarskim sefovima

S obzirom na period i vrstu imovine koja je zaplijenjena i još se nalazi na stanju, revizori ističu da nije na efikasan način procijenjena vrsta imovine koja se plijeni, odnosno imovina kojom bi se omogućio najefikasniji način naplate duga.

“Oduzeta imovina pri inspekcijskom nadzoru iskazana je u iznosu od 274.043 KM, od čega je imovina u vrijednosti od 109.508 KM smještena u skladištima, dok su oduzeti plemeniti metali u iznosu od 164.535 KM smješteni u sefovima kod banke”, utvrđeno je revizijom.

Podsjećaju da je u vezi s postupanjem s oduzetim plemenitim metalima Vlada FBiH donijela Odluku o postupanju s nakitom od plemenitih metala, koji je oduzela Porezna uprava FBiH, kojom je utvrđen način postupanja s nakitom od plemenitih metala, koji je oduzet u prekršajnom postupku, zaplijenjen u inspekcijskom nadzoru i ustupljen na upravljanje Poreznoj upravi FBiH.

U skladu s odlukom, Vlada FBiH je 7. 6. 2018. godine imenovala Komisiju za pregled, procjenu i prodaju oduzetog nakita od plemenitog metala.

Kako je utvrđeno, u toku 2019. godine dva puta je objavljen oglas za javnu prodaju plemenitih metala, ali roba nije prodata. Vlada FBiH je na prijedlog komisije donijela Odluku o dopuni Odluke o postupanju s nakitom od plemenitih metala koji je oduzela Porezna uprava FBiH, kojom je omogućena prodaja plemenitih metala po postupku direktne prodaje ili javnog oglašavanja. U 2020. godini zbog epidemiološke situacije nije vršena prodaja plemenitih metala.

Kad je riječ o ostaloj imovini oduzetoj u inspekcijskom nadzoru, Porezna uprava FBiH poduzimala je aktivnosti kako bi se adekvatno postupilo s njom.

U vanbilansnoj evidenciji iskazano je stanje zaplijenjene imovine u iznosu od 56.285.756 KM. Najvećim dijelom ova imovina se odnosi na zaplijenjenu imovinu u prinudnoj naplati u iznosu od 56.007.312 KM i oduzetu imovinu u inspekcijskom nadzoru (274.043 KM).

Tehnička i tekstilna roba

“Vrijednost zaplijenjene imovine procijenjena je u momentu zapljene i ne vrši se ponovna ili dodatna procjena vrijednosti, zbog čega se ne može potvrditi realna vrijednost imovine. Navedeno ističemo iz razloga što se na stanju nalazi imovina koja je oduzeta prije više od 10 godina, a odnosi se na prehrambene artikle, kojima je rok trajanja istekao. Komisija za popis oduzete imovine izvršila je popis imovine i konstatovala da se ova roba nalazi na skladištu. Pored prehrambenih artikala, na stanju se nalazi tehnička, tekstilna i ostala roba”, zaključuju revizori.

Prema izvještaju Porezne uprave FBiH, lani je realizovano ukupno 119 prodaja i naplaćeno je 683.869 KM, od čega je 28 putem aukcija i 91 direktnom prodajom.

“Nisu nam prezentirane evidencije o pojedinačno prodanoj imovini u 2020. godini. Prema podacima, najvećim dijelom imovina se proda direktnom prodajom, zbog čega se skoro u svim slučajevima ne može ostvariti prodaja po najnižoj ili višoj vrijednosti od procijenjene, jer se u direktnoj prodaji ne postavlja najniža cijena, nego se imovina prodaje osobi koja da najbolju ponudu”, zaključili su iz Ureda za reviziju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79