Foto: BIRN BiH
Žalba Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu na presudu Asimu Sarajliću i ostalima

Žalba Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu na presudu Asimu Sarajliću i ostalima


Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu podnijelo je žalbu na prvostepenu presudu Asimu Sarajliću, Sabahudinu Delaliću i Muhamedu Šehoviću, kojom su oslobođeni optužbi za davanje dara i drugih oblika koristi, te zahtijevalo ukidanje presude i ponovno odlučivanje o slučaju.

U februaru 2023. godine, Općinski sud u Sarajevu donio je presudu kojom su pomenuti oslobođeni svih optužbi za davanje dara i drugih koristi.

Tužilac Dragoslav Gluhović je, iznoseći žalbu, naveo kako je tokom odlučivanja prvostepenog suda došlo do bitnih kršenja odredaba krivičnog postupka. Tvrdio je da istražni organi nisu postupali proizvoljno te da su optuženi imali priliku osporavati zakonitost snimka tokom procesa, prenosi Detektor.

Gluhović je također naglasio da je Velid Tvrtković običan građanin, a ne javna ličnost, te dodao da, ukoliko Sud prihvati stanovište da je razgovor između Tvrtkovića i optuženih privatni, to bi moglo dovesti do zaključka da je cijela država njihova privatna stvar.

U daljnjem obrazlaganju, Gluhović je istakao da je pogrešno tumačenje Suda da je snimak nastao kršenjem Evropske konvencije o ljudskim pravima, te je kritikovao nedostatak jasnog pojašnjenja kako je došlo do tog navodnog kršenja.

Kantonalno tužilaštvo je zatražilo da drugostepeni sud ukine presudu i vrati slučaj na ponovno razmatranje, pri čemu bi predmet bio dodijeljen drugom sudiji Općinskog suda u Sarajevu.

Prema optužnici, Sarajlić, Delalić i Šehović su, između 20. i 25. februara 2020. godine, preko Šehovića dogovorili sastanak s Velidom Tvrtkovićem uoči unutarstranačkih izbora za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, koji su bili zakazani za 26. februar 2020. Na tim izborima, kandidati su bili Semir Efendić i Fikret Prevljak.

Tvrtkoviću je navodno obećano zapošljavanje njegove supruge u instituciji pod kontrolom kadrova SDA, ukoliko na izborima podrži njihovog kandidata Prevljaka.

Nermin Mulalić, advokat Sarajlića, osvrnuo se na zahtjev Tužilaštva da se slučaj dodijeli drugom sudiji, ističući da sjednica Vijeća nije mjesto za dopunu žalbe na presudu. On je tvrdio da Tužilaštvo pogrešno primjenjuje član 8. Evropske konvencije i da nema osnova za optužbu, jer je Tvrtković običan građanin.

Kadrija Kolić, advokat Delalića, pridružio se stavu Odbrane Sarajlića, navodeći da je neprihvatljivo da Tužilaštvo proširuje žalbu zbog pritiska javnosti. Naglasio je da njegov klijent, s obzirom na svoj značaj u društvu, ne bi trebao biti krivično gonjen.

Odbrana je također tvrdila da su optuženi žrtve neovlaštenog snimanja te je zahtijevala odbacivanje žalbe Tužilaštva.

Nina Karačić-Brković, advokatica Šehovića, u odgovoru na žalbu naglasila je da je za ovakvo krivično djelo potrebno da osoba ima status odgovornog lica, a u ovom slučaju se ne radi o zapošljavanju na državnom budžetu.

Karačić-Brković je naglasila da je Sud ispravno zaključio kako je snimak nezakonit, jer je nastao u privatnom prostoru, bez sudske naredbe. Također je iznijela mišljenje da je Tvrtković dao lažni iskaz te da nema osnove za izuzeće sudije koji je donio prvostepenu presudu.

Odluka o žalbi Kantonalnog tužilaštva bit će donesena naknadno.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija